Jedz sezonowo. Smaczne i zdrowe produkty na wrzesień

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

W ramach naszego nowego cyklu "Smaczne i zdrowe produkty sezonowe" co miesiąc będziemy podpowiadać wam, jakie warzywa i owoce warto jeść w danej chwili. Korzystajmy z sezonowych darów natury, bo dzięki temu jemy zdrowo i dostarczamy organizmowi to, co najlepsze, pełne witamin i minerałów. Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative, wskazuje 5 produktów, które po prostu musisz włączyć do swojej diety we wrześniu.

Zobacz także wideo: Jak wybierać zdrową żywność?

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

/ 6Orzechy włoskie

Obraz
© iStock.com

Zawierają ok. dwukrotnie więcej antyoksydantów niż ich inni orzechowi konkurenci. Są także bogate w witaminę E. – Jedzenie orzechów włoskich, które zawierają duże ilości antyoksydantów, daje ogromne korzyści w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają l-argininę, która także przyczynia się do zachowania zdrowia układu krwionośnego. Inny składnik orzechów włoskich to kwas alfa-linolenowy (ALA), którego duża zawartość w diecie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia – zaznacza dietetyk Nutri Creative.

Regularne spożycie orzechów włoskich przyczynia się do polepszenia jakości nasienia u mężczyzn. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wykazują także działanie antynowotworowe, ponieważ zwalczają wolne rodniki. – Jedzenie orzechów opóźnia procesy starzenia oraz występowanie części chorób układu nerwowego. To wszystko dzięki antyoksydantom, kwasom omega-3, witaminie E i folianom – tłumaczy Anna Jasińska i dodaje, że orzechy włoskie są także cennym źródłem manganu, miedzi, tiaminy i pirydoksyny.
Wartości odżywcze orzechów włoskich w 100 g:
Wartość energetyczna – 654 kcal

/ 6Brokuł

Obraz
© iStock.com

Jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustnych i nazywany jest czasem zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową. Chroni nas przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i reguluje poziom cukru we krwi.

- To wszystko dzięki temu, że brokuły w swoim składzie posiadają bardzo silny przeciwutleniacz – sulforafan – mówi Anna Jasińska i tłumaczy, że ma on zdolność do blokowania powstawania mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek nowotworowych. Jedzenie brokułów to dobra profilaktyka chroniąca przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Warzywa te zawierają w sobie także ogrom potasu, a więc spożycie ich jest korzystne w walce z nadciśnieniem tętniczym.
Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g:
Wartość energetyczna - 35 kcal
Witaminy:

  • Witamina C – 64,9 mg
  • Kwas foliowy – 108 μg
  • Witamina A – 1548 IU
  • Witamina K – 141,1 μg

Minerały:

  • Wapń – 40 mg
  • Potas – 293 mg

- Należy pamiętać także o tym, że brokuł posiada niski indeks glikemiczny, dlatego bezpiecznie mogą go spożywać osoby z cukrzycą i insulinoopornością – dodaje dietetyczka.

/ 6Dynia

Obraz
© iStock.com

Ta jednoroczna roślina należąca do dyniowatych, wciąż nie jest przez nas wystarczająco doceniana, a szkoda. – Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk (szczególnie ważny dla mężczyzn). Dodatkowo ma działanie przeciwpasożytnicze. Niestety, indeks glikemiczny dyni jest dość wysoki, dlatego nie jest ona wskazana dla osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative.

Dynia jest bogata w beta-karoten – przeciwutleniacz, który hamuje procesy oksydacyjne, a więc zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. – Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, dlatego zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Jest również strażnikiem prawidłowego widzenia, ponieważ witamina A, w którą nasz organizm przekształca beta-karoten, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Beta-karoten zmniejsza także ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy – tłumaczy Anna Jasińska.
Wartości odżywcze dyni w 100 g (surowej/ugotowanej):
Wartość energetyczna - 26/20 kcal
Witaminy:
Witamina A – 8513/5755 IU
Minerały:
Potas - 340/230 mg

/ 6Śliwki

Obraz
© Shutterstock.com

Pyszna, jesienna skarbnica wartości odżywczych i cennych właściwości. Śliwki regulują procesy trawienne, pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej i poprawiają apetyt.

– Śliwki są szczególnie przydatne w walce z zaparciami, a więc w profilaktyce nowotworu jelita grubego – dlaczego? Otóż odpowiedzialne są za to pektyny (błonnik), które działają jak miotełka w naszych jelitach – tłumaczy dietetyczka.
Wartości odżywcze śliwek w 100 g:
Wartość energetyczna - 46 kcal

/ 6Burak

Obraz
© iStock.com

- Ze względu na zawartość barwników (betalain) buraki mają właściwości prozdrowotne. Poprawiają odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Buraki wzmacniają układ krwionośny, ponieważ wykazują właściwości krwiotwórcze. Dodatkowo są cennym warzywem w walce z anemią – mówi dietetyk kliniczny. Zawierają także kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz jest istotnym składnikiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Wśród barwników buraka bardzo ważna jest betanina – to ona nadaje im kolor. – Jest także przeciwutleniaczem chroniącym przed wolnymi rodnikami, a więc sprawia, że buraki działają przeciwnowotworowo. Należy jednak pamiętać, że buraki mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę nie powinny ich jadać w dużych ilościach – zaznacza Anna Jasińska.
Wartości odżywcze buraków w 100 g surowych:
Wartość energetyczna – 43 kcal
Witaminy:

  • Kwas foliowy - 109µg
  • Minerały
  • Potas – 325 mg
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce