Jedz sezonowo. Smaczne i zdrowe produkty na wrzesień

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

W ramach naszego nowego cyklu "Smaczne i zdrowe produkty sezonowe" co miesiąc będziemy podpowiadać wam, jakie warzywa i owoce warto jeść w danej chwili. Korzystajmy z sezonowych darów natury, bo dzięki temu jemy zdrowo i dostarczamy organizmowi to, co najlepsze, pełne witamin i minerałów. Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative, wskazuje 5 produktów, które po prostu musisz włączyć do swojej diety we wrześniu.

Zobacz także wideo: Jak wybierać zdrową żywność?

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

/ 6Orzechy włoskie

Obraz
© iStock.com

Zawierają ok. dwukrotnie więcej antyoksydantów niż ich inni orzechowi konkurenci. Są także bogate w witaminę E. – Jedzenie orzechów włoskich, które zawierają duże ilości antyoksydantów, daje ogromne korzyści w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają l-argininę, która także przyczynia się do zachowania zdrowia układu krwionośnego. Inny składnik orzechów włoskich to kwas alfa-linolenowy (ALA), którego duża zawartość w diecie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia – zaznacza dietetyk Nutri Creative.

Regularne spożycie orzechów włoskich przyczynia się do polepszenia jakości nasienia u mężczyzn. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wykazują także działanie antynowotworowe, ponieważ zwalczają wolne rodniki. – Jedzenie orzechów opóźnia procesy starzenia oraz występowanie części chorób układu nerwowego. To wszystko dzięki antyoksydantom, kwasom omega-3, witaminie E i folianom – tłumaczy Anna Jasińska i dodaje, że orzechy włoskie są także cennym źródłem manganu, miedzi, tiaminy i pirydoksyny.
Wartości odżywcze orzechów włoskich w 100 g:
Wartość energetyczna – 654 kcal

/ 6Brokuł

Obraz
© iStock.com

Jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustnych i nazywany jest czasem zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową. Chroni nas przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i reguluje poziom cukru we krwi.

- To wszystko dzięki temu, że brokuły w swoim składzie posiadają bardzo silny przeciwutleniacz – sulforafan – mówi Anna Jasińska i tłumaczy, że ma on zdolność do blokowania powstawania mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek nowotworowych. Jedzenie brokułów to dobra profilaktyka chroniąca przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Warzywa te zawierają w sobie także ogrom potasu, a więc spożycie ich jest korzystne w walce z nadciśnieniem tętniczym.
Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g:
Wartość energetyczna - 35 kcal
Witaminy:

  • Witamina C – 64,9 mg
  • Kwas foliowy – 108 μg
  • Witamina A – 1548 IU
  • Witamina K – 141,1 μg

Minerały:

  • Wapń – 40 mg
  • Potas – 293 mg

- Należy pamiętać także o tym, że brokuł posiada niski indeks glikemiczny, dlatego bezpiecznie mogą go spożywać osoby z cukrzycą i insulinoopornością – dodaje dietetyczka.

/ 6Dynia

Obraz
© iStock.com

Ta jednoroczna roślina należąca do dyniowatych, wciąż nie jest przez nas wystarczająco doceniana, a szkoda. – Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk (szczególnie ważny dla mężczyzn). Dodatkowo ma działanie przeciwpasożytnicze. Niestety, indeks glikemiczny dyni jest dość wysoki, dlatego nie jest ona wskazana dla osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative.

Dynia jest bogata w beta-karoten – przeciwutleniacz, który hamuje procesy oksydacyjne, a więc zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. – Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, dlatego zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Jest również strażnikiem prawidłowego widzenia, ponieważ witamina A, w którą nasz organizm przekształca beta-karoten, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Beta-karoten zmniejsza także ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy – tłumaczy Anna Jasińska.
Wartości odżywcze dyni w 100 g (surowej/ugotowanej):
Wartość energetyczna - 26/20 kcal
Witaminy:
Witamina A – 8513/5755 IU
Minerały:
Potas - 340/230 mg

/ 6Śliwki

Obraz
© Shutterstock.com

Pyszna, jesienna skarbnica wartości odżywczych i cennych właściwości. Śliwki regulują procesy trawienne, pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej i poprawiają apetyt.

– Śliwki są szczególnie przydatne w walce z zaparciami, a więc w profilaktyce nowotworu jelita grubego – dlaczego? Otóż odpowiedzialne są za to pektyny (błonnik), które działają jak miotełka w naszych jelitach – tłumaczy dietetyczka.
Wartości odżywcze śliwek w 100 g:
Wartość energetyczna - 46 kcal

/ 6Burak

Obraz
© iStock.com

- Ze względu na zawartość barwników (betalain) buraki mają właściwości prozdrowotne. Poprawiają odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Buraki wzmacniają układ krwionośny, ponieważ wykazują właściwości krwiotwórcze. Dodatkowo są cennym warzywem w walce z anemią – mówi dietetyk kliniczny. Zawierają także kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz jest istotnym składnikiem dla układu sercowo-naczyniowego.

Wśród barwników buraka bardzo ważna jest betanina – to ona nadaje im kolor. – Jest także przeciwutleniaczem chroniącym przed wolnymi rodnikami, a więc sprawia, że buraki działają przeciwnowotworowo. Należy jednak pamiętać, że buraki mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę nie powinny ich jadać w dużych ilościach – zaznacza Anna Jasińska.
Wartości odżywcze buraków w 100 g surowych:
Wartość energetyczna – 43 kcal
Witaminy:

  • Kwas foliowy - 109µg
  • Minerały
  • Potas – 325 mg
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają