Warto wiedzieć
W ramach naszego nowego cyklu "Smaczne i zdrowe produkty sezonowe" co miesiąc będziemy podpowiadać wam, jakie warzywa i owoce warto jeść w danej chwili. Korzystajmy z sezonowych darów natury, bo dzięki temu jemy zdrowo i dostarczamy organizmowi to, co najlepsze, pełne witamin i minerałów. Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative, wskazuje 5 produktów, które po prostu musisz włączyć do swojej diety we wrześniu.
Zobacz także wideo: Jak wybierać zdrową żywność?
Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.
Orzechy włoskie
Zawierają ok. dwukrotnie więcej antyoksydantów niż ich inni orzechowi konkurenci. Są także bogate w witaminę E. – Jedzenie orzechów włoskich, które zawierają duże ilości antyoksydantów, daje ogromne korzyści w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają l-argininę, która także przyczynia się do zachowania zdrowia układu krwionośnego. Inny składnik orzechów włoskich to kwas alfa-linolenowy (ALA), którego duża zawartość w diecie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia – zaznacza dietetyk Nutri Creative.
Regularne spożycie orzechów włoskich przyczynia się do polepszenia jakości nasienia u mężczyzn. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wykazują także działanie antynowotworowe, ponieważ zwalczają wolne rodniki. – Jedzenie orzechów opóźnia procesy starzenia oraz występowanie części chorób układu nerwowego. To wszystko dzięki antyoksydantom, kwasom omega-3, witaminie E i folianom – tłumaczy Anna Jasińska i dodaje, że orzechy włoskie są także cennym źródłem manganu, miedzi, tiaminy i pirydoksyny.
Wartości odżywcze orzechów włoskich w 100 g:
Wartość energetyczna – 654 kcal
Brokuł
Jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustnych i nazywany jest czasem zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową. Chroni nas przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i reguluje poziom cukru we krwi.
- To wszystko dzięki temu, że brokuły w swoim składzie posiadają bardzo silny przeciwutleniacz – sulforafan – mówi Anna Jasińska i tłumaczy, że ma on zdolność do blokowania powstawania mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek nowotworowych. Jedzenie brokułów to dobra profilaktyka chroniąca przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Warzywa te zawierają w sobie także ogrom potasu, a więc spożycie ich jest korzystne w walce z nadciśnieniem tętniczym.
Wartość odżywcza ugotowanych brokułów w 100 g:
Wartość energetyczna - 35 kcal
Witaminy:
- Witamina C – 64,9 mg
- Kwas foliowy – 108 μg
- Witamina A – 1548 IU
- Witamina K – 141,1 μg
Minerały:
- Wapń – 40 mg
- Potas – 293 mg
- Należy pamiętać także o tym, że brokuł posiada niski indeks glikemiczny, dlatego bezpiecznie mogą go spożywać osoby z cukrzycą i insulinoopornością – dodaje dietetyczka.
Dynia
Ta jednoroczna roślina należąca do dyniowatych, wciąż nie jest przez nas wystarczająco doceniana, a szkoda. – Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk (szczególnie ważny dla mężczyzn). Dodatkowo ma działanie przeciwpasożytnicze. Niestety, indeks glikemiczny dyni jest dość wysoki, dlatego nie jest ona wskazana dla osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative.
Dynia jest bogata w beta-karoten – przeciwutleniacz, który hamuje procesy oksydacyjne, a więc zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. – Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, dlatego zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Jest również strażnikiem prawidłowego widzenia, ponieważ witamina A, w którą nasz organizm przekształca beta-karoten, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Beta-karoten zmniejsza także ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy – tłumaczy Anna Jasińska.
Wartości odżywcze dyni w 100 g (surowej/ugotowanej):
Wartość energetyczna - 26/20 kcal
Witaminy:
Witamina A – 8513/5755 IU
Minerały:
Potas - 340/230 mg
Śliwki
Pyszna, jesienna skarbnica wartości odżywczych i cennych właściwości. Śliwki regulują procesy trawienne, pomagają w profilaktyce przeciwnowotworowej i poprawiają apetyt.
– Śliwki są szczególnie przydatne w walce z zaparciami, a więc w profilaktyce nowotworu jelita grubego – dlaczego? Otóż odpowiedzialne są za to pektyny (błonnik), które działają jak miotełka w naszych jelitach – tłumaczy dietetyczka.
Wartości odżywcze śliwek w 100 g:
Wartość energetyczna - 46 kcal
Burak
- Ze względu na zawartość barwników (betalain) buraki mają właściwości prozdrowotne. Poprawiają odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Buraki wzmacniają układ krwionośny, ponieważ wykazują właściwości krwiotwórcze. Dodatkowo są cennym warzywem w walce z anemią – mówi dietetyk kliniczny. Zawierają także kwas foliowy, który jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz jest istotnym składnikiem dla układu sercowo-naczyniowego.
Wśród barwników buraka bardzo ważna jest betanina – to ona nadaje im kolor. – Jest także przeciwutleniaczem chroniącym przed wolnymi rodnikami, a więc sprawia, że buraki działają przeciwnowotworowo. Należy jednak pamiętać, że buraki mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chore na cukrzycę nie powinny ich jadać w dużych ilościach – zaznacza Anna Jasińska.
Wartości odżywcze buraków w 100 g surowych:
Wartość energetyczna – 43 kcal
Witaminy:
- Kwas foliowy - 109µg
- Minerały
- Potas – 325 mg