Por
Por jest warzywem, które pasuje zarówno do wykwintnych dań, jak i prostych surówek. Bez niego trudno sobie także wyobrazić wywar warzywny, a jakie są jego właściwości?
- Warto polecić go osobom, które borykają się z anemią, ponieważ por zawiera sporo żelaza. Łagodzi także bóle reumatyczne i wspiera odporność – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative.
- Można powiedzieć, że por to świetne uzupełnienie probiotykoterapii, ponieważ zawiera sporo inuliny, która stanowi dobrą pożywkę dla bakterii probiotycznych. Inulina ma także inne właściwości - m.in. obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi – zaznacza Anna Jasińska.
Wartości odżywcze w 100 g pora
wartość energetyczna - 61 kcal, błonnik - 1.8 g, kwas foliowy - 64 µg, witamina A – 1667 IU, witamina K - 47.0 µg, wapń – 59 mg, żelazo - 2.10 mg.