Winogrona
Te owoce, znane są przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych – chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem.
- Ale winogrona to całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo i jod. Winogrona wykazują działanie przeciwnowotworowe dzięki flawonoidom, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych – mówi Anna Jasińska.
- Winogrona są dość kaloryczne i ze względu na zawartość fruktozy raczej nie polecałabym ich osobom chorym na cukrzycę, choć jednocześnie mówi się także o tym, że zawarty w nich resweratrol może poprawić wrażliwość komórek na insulinę. Dlatego ważne jest to, aby przede wszystkim zachować umiar przy ich spożyciu – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative i dodaje, że wybierając winogrona najlepiej sięgać po te ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów. Winogrona mogą także pomagać regulować ciśnienie krwi, podnosić poziom tzw. "dobrego" cholesterolu.
Wartości odżywcze winogron w 100 g
wartość energetyczna - 69 kcal.