Do czego się przyda?
Dzięki paście z czarnego sezamu można w prosty sposób podkręcić smak klasycznych deserów. Połącz 2-3 łyżeczki z jogurtem naturalnym, a zyskasz niecodzienną w smaku przekąskę. Dodatek pasty sezamowej do ciasta sprawi, że powstanie niepowtarzalny wypiek. Pastę sezamową możemy też dodać do sernika, bułeczek, lodów, słodkich zup, sosów, ciasteczek, kruchego ciasta, budyniu, lodów, puddingu, owsianki czy jaglanki. Rozsmaruj ją na grzance i zjedz na śniadanie. Połącz z mlekiem migdałowym, sojowym czy owsianym, zmiksuj i wypij w postaci smacznego koktajlu. Wymieszaj z makaronem, by uzyskać słodko-wytrawne danie.
Jeśli szukasz sposobu na przełamanie słodkiego smaku pasty z czarnego sezamu, podaj ją np. z krakersami. Pastę z czarnego sezamu można również przygotować w wersji wytrawnej, zmiksowane ziarna łącząc z olejem sezamowym zamiast z miodem. Pastę przechowuj w lodówce.