Jedz na zdrowie: pasta z czarnego sezamu
Zainteresowanie zdrowym stylem życia sprawia, że Polacy coraz częściej sięgają po mało znane produkty o potężnej mocy prozdrowotnej. Tak jest z czarnym sezamem. Można z niego przygotować niezwykłą w smaku pastę, która w Azji stanowi podstawę wielu deserów. Przepis na pastę sezamową jest prosty, tym bardziej więc warto go wypróbować.
Jasny kontra czarny
Zainteresowanie zdrowym stylem życia sprawia, że Polacy coraz częściej sięgają po mało znane produkty, cechujące się właściwościami prozdrowotnymi. Tak jest z czarnym sezamem. Można z niego przygotować niezwykłą w smaku pastę, która w Azji stanowi podstawę wielu deserów. Przepis jest prosty, tym bardziej więc warto go wypróbować.
Jasny sezam jest znany praktycznie każdemu - kto z nas nie jadł sezamek albo chałwy? Znacznie bardziej egzotyczny jest dla nas czarny sezam. Jego korzystny wpływ na organizm jest niepodważalny. Zajadają się nim zwłaszcza Chińczycy, którzy z prozdrowotnych walorów czarnego sezamu doskonale zdają sobie sprawę. A co siedzi w czarnym sezamie?
Zdrowie w ziarenku
Czarny sezam jest bogaty w cynk i wapń, dlatego jego spożywanie wzmacnia kości i pomaga uchronić się przed osteoporozą. W ziarenkach znajduje się sporo witaminy E - tzw. eliksiru młodości i płodności, która jest silnym przeciwutleniaczem, a to oznacza, że chroni organizm przed groźnymi chorobami (w tym nowotworami) i przedwczesnym starzeniem. Składniki obecne w czarnym sezamie gwarantują piękną i zdrową skórę, a także mocne włosy i paznokcie. Badania naukowe potwierdziły pozytywny wpływ obecnych w czarnym sezamie antyoksydantów na nasze zdrowie. Ciekawostką może być natomiast fakt, że regularne spożywanie czarnego sezamu spowalnia proces siwienia włosów.
Prozdrowotne właściwości
W czarnym sezamie znajdują się również: mangan, miedź, magnez, witaminy z grupy B, witamina A, kwas oleinowy. Wszystkie te składniki sprawiają, że czarny sezam poprawia stan zdrowia - obniża wysoki cholesterol i ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwzapalne, korzystnie wpływa na umysł i samopoczucie, wzmacnia stawy, reguluje pracę układu odpornościowego, zapewnia sprawną pracę jelit (dzięki wysokiej zawartości błonnika).
Warto jeść czarny sezam, bo to żywność, która wzmacnia serce, obniżając ryzyko wystąpienia jego chorób. Związki obecne w czarnym sezamie pomagają zasnąć i podnoszą jakość snu, pomagają w artretyzmie, korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby, chronią przed nowotworami, pomagają w przypadku anemii, chronią przed astmą, wzmacniają wzrok.
Robimy pastę
Czarny sezam może stanowić ciekawy dodatek do potraw mięsnych, zapiekanek, zup typu krem, ciast, a nawet lodów. Coraz większą popularność zdobywa pasta z czarnego sezamu, którą uwielbiają mieszkańcy Dalekiego Wschodu. Dodają ją przede wszystkim do słodkich dań. Dzięki niej lody i desery mają ciemny kolor i głęboki, lekko karmelowy smak.
Przepis na pastę z czarnego sezamu jest bardzo prosty - wystarczą nam dwa składniki: ziarenka czarnego sezamu i miód. Przed przygotowaniem pasty sezam należy wysypać na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię i prażyć przez parę minut. Odstawić do przestygnięcia, po czym wsypać ziarenka do pojemnika malaksera i porządnie zemleć (można też użyć do tego moździerza, choć zajmie nam to znacznie więcej czasu). Miksowanie powinno trwać do chwili, aż wytworzy się olej. Gdy tak się stanie, trzeba dodać miód. Całość raz jeszcze zmiksować na jednolitą masę - i gotowe!
Jakich proporcji użyć?
Niektórzy sugerują, że najlepsze są proporcje 1:1, czyli szklanka czarnego sezamu na szklankę miodu. Możesz jednak zacząć od mniejszej ilości miodu (np. połowy szklanki) i w miarę potrzeby dosłodzić pastę. Niektórzy do gotowej pasty dodają niewielką ilość ciepłej wody, aby nieco rozrzedzić jej konsystencję.
Do czego się przyda?
Dzięki paście z czarnego sezamu można w prosty sposób podkręcić smak klasycznych deserów. Połącz 2-3 łyżeczki z jogurtem naturalnym, a zyskasz niecodzienną w smaku przekąskę. Dodatek pasty sezamowej do ciasta sprawi, że powstanie niepowtarzalny wypiek. Pastę sezamową możemy też dodać do sernika, bułeczek, lodów, słodkich zup, sosów, ciasteczek, kruchego ciasta, budyniu, lodów, puddingu, owsianki czy jaglanki. Rozsmaruj ją na grzance i zjedz na śniadanie. Połącz z mlekiem migdałowym, sojowym czy owsianym, zmiksuj i wypij w postaci smacznego koktajlu. Wymieszaj z makaronem, by uzyskać słodko-wytrawne danie.
Jeśli szukasz sposobu na przełamanie słodkiego smaku pasty z czarnego sezamu, podaj ją np. z krakersami. Pastę z czarnego sezamu można również przygotować w wersji wytrawnej, zmiksowane ziarna łącząc z olejem sezamowym zamiast z miodem. Pastę przechowuj w lodówce.
Zachowaj umiar!
Ze spożyciem tego produktu nie należy jednak przesadzać - w 100 g czarnego sezamu jest ok. 600 kcal. Zalecane maksymalne dzienne spożycie czarnego sezamu to ok. 15 g (łyżka). Uwaga: u niektórych osób spożywanie sezamu powoduje reakcję alergiczną.
By kupić dobry sezam, najlepiej kierować się oznaczeniami na opakowaniu - warto, aby sezam pochodził z uprawy ekologicznej. W Japonii i Chinach pasta z czarnego sezamu sprzedawana jest w sklepach. Gotowa pasta dostępna jest już również w naszym kraju; znajdziecie ją w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Nic nie zastąpi jednak pasty, którą zrobicie sami w domu!
EPN/mp/WP Kuchnia