Jedz na zdrowie: pasta z czarnego sezamu
Jasny kontra czarny
Zainteresowanie zdrowym stylem życia sprawia, że Polacy coraz częściej sięgają po mało znane produkty o potężnej mocy prozdrowotnej. Tak jest z czarnym sezamem. Można z niego przygotować niezwykłą w smaku pastę, która w Azji stanowi podstawę wielu deserów. Przepis na pastę sezamową jest prosty, tym bardziej więc warto go wypróbować.
Zainteresowanie zdrowym stylem życia sprawia, że Polacy coraz częściej sięgają po mało znane produkty, cechujące się właściwościami prozdrowotnymi. Tak jest z czarnym sezamem. Można z niego przygotować niezwykłą w smaku pastę, która w Azji stanowi podstawę wielu deserów. Przepis jest prosty, tym bardziej więc warto go wypróbować.
Jasny sezam jest znany praktycznie każdemu - kto z nas nie jadł sezamek albo chałwy? Znacznie bardziej egzotyczny jest dla nas czarny sezam. Jego korzystny wpływ na organizm jest niepodważalny. Zajadają się nim zwłaszcza Chińczycy, którzy z prozdrowotnych walorów czarnego sezamu doskonale zdają sobie sprawę. A co siedzi w czarnym sezamie?