Babka płesznik - jedz ją dla zdrowia
Ta niepozorna, a bardzo zdrowa roślina pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Spożywanie jej nasion świetnie wpływa na przewód pokarmowy, wątrobę, przemianę materii, obniża wysoki cholesterol, pomaga schudnąć, potęguje odporność. Babka płesznik powinna na stałe zagościć w twojej kuchni. Zrobisz z niej przepyszny chlebek.
Babka płesznik (Plantago psyllium L.) zwana jest również babką śródziemnomorską albo pchlicą. Jest rośliną jednoroczną, należy do rodziny babkowatych. Uprawia się ją nie tylko w regionie Morza Śródziemnego, ale także na terenie Zakaukazia, w Etiopii, Australii, Japonii, Indiach oraz Ameryce Południowej. Bywa uprawiana w Polsce. Dojrzałe owoce babki zbiera się i suszy, a następnie młóci, by wydobyć nasiona.
To właśnie nasiona babki płesznik (Semen Psylli) wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie. Mają ciemnobrązowy kolor, są podłużne, gładkie i połyskujące. Z wyglądu trochę przypominają brunatne siemię lniane albo sezam. Niektórzy żartują, że nasionko babki płesznik podobne jest do… pchły. W łupinie znajduje się spora ilość śluzu (do 25 proc.). W nasionach obecne jest też białko (ok. 20 proc.), olej (5-10 proc.), sterole, cukry oraz aukubina, która działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wpływa także osłaniająco na wątrobę.
Szereg korzystnych właściwości
Babka płesznik odznacza się bardzo dużą zawartością błonnika (68 g w 100 g), jest zatem świetnym naturalnym środkiem na zaparcia i biegunki, regulującym wypróżnienia i pracę przewodu pokarmowego. Nasiona wiążą toksyny i wpływają na obniżenie złego cholesterolu LDL. Podnoszą także poziom dobrego cholesterolu HDL, pomagają wyeliminować z organizmu kwasy żółciowe i metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze.
Po zamoczeniu w wodzie nasiona pokrywają się grubą warstwą śluzu (podobnie jak siemię lniane) – taki kleik na zimno można dodać płynnego pokarmu. Babka płesznik wspomaga również odchudzanie, funkcjonowanie żołądka i jelit, lecząc związane z nimi dolegliwości. Spożywając ją, na długo zapewniamy sobie uczucie sytości – nasiona pęcznieją i wypełniają żołądek, co zmniejsza uczucie głodu.
Nasiona babki płesznik zalecane są w zespole jelita drażliwego, przy hemoroidach (dzięki regulacji rytmu wypróżnień zmniejszają ból). Obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zbijają wysokie ciśnienie, a także redukują poziom cukru i insuliny we krwi. Stanowią przy tym barierę ochronną przed bakteriami.
Chleb zmieniający życie
By przygotować zdrowy kleik z babki płesznik, kilka łyżeczek należy zalać chłodną, przegotowaną wodą albo sokiem, a następnie odczekać kilka minut, aż nasiona pokryją się śluzem. Tak przygotowany kleik można wypijać bezpośrednio albo np. połączyć z owocami i dosłodzić miodem, a następnie zjeść jako zdrową przekąskę. Nasiona można też wrzucać do jogurtu, owsianki, koktajlu, posypywać nimi drugie dania, zupy itp.
Z nasion można przygotować domowy chlebek. Popularnym przepisem z zastosowaniem babki płesznik jest tzw. chleb zmieniający życie – bez drożdży, jajek, mąki i bez zagniatania. By go przygotować, należy połączyć ze sobą sporą ilość różnych nasion, m.in. po pół szklanki babki płesznik, orzechów nerkowca, laskowych albo migdałów, pestek dyni, siemienia lnianego, szklankę pestek słonecznika, garść żurawiny, półtorej szklanki płatków owsianych. Można dodać 2 łyżki nasion chia.
W składzie chleba jest też sól (najlepiej morska, ok. 2 łyżeczki), łyżka miodu albo syropu z agawy, 3 łyżki masła klarowanego (roztopionego) lub rozpuszczonego oleju kokosowego i ok. 350-400 ml wody.
W jednym naczyniu mieszamy składniki ciepłe, w drugim suche. Zawartość obu naczyń łączymy i przekładamy do keksówki (wysmarowanej masłem). Odłożyć na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Chleb piec w 175 stopniach przez ok. 20 minut (środkowa kratka). Następnie wyjąć chlebek z foremki, odwrócić i piec na blaszce przez ok. 30-40 minut. Chleb jest gotowy, jeśli po postukaniu w jego spód wydaje głuchy dźwięk. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Jak kupować?
Nasiona babki płesznik dostaniemy w sklepie ze zdrową żywnością. Zamiast całych ziaren możemy też wykorzystać sproszkowaną babkę – do kupienia w sklepach zielarskich i aptekach. Proszek można wykorzystać w kuchni (w przepisie na chlebek zmieniający życie dajemy wtedy 3 łyżki proszku) albo rozpuścić 1-2 łyżki w szklance wody i popijać taką mieszankę 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Podczas stosowania babki płesznik zaleca się częste picie płynów (minimum 2 litry wody dziennie). Uwaga: istnieją przeciwwskazania do stosowania babki płesznik. Nie jest ona zalecana w przypadku niedrożności jelit, nudności i wymiotów, chorób przełyku, krwawień z odbytu czy trudnej do uregulowania cukrzycy. Można ją natomiast stosować w okresie ciąży i laktacji. Jeśli na początku stosowania babki płesznik pojawią się wzdęcia czy nudności, nie należy się nimi przejmować – wkrótce przykre objawy przeminą.
Nasiona można spożywać w każdym wieku, nawet niemowlęcym. Zaleca się, aby w przypadku maluchów kleik przygotować w naparze z rumianku, mleku, herbatce albo kompocie.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Przepis za: mynewroots.org