Robimy pastę
Czarny sezam może stanowić ciekawy dodatek do potraw mięsnych, zapiekanek, zup typu krem, ciast, a nawet lodów. Coraz większą popularność zdobywa pasta z czarnego sezamu, którą uwielbiają mieszkańcy Dalekiego Wschodu. Dodają ją przede wszystkim do słodkich dań. Dzięki niej lody i desery mają ciemny kolor i głęboki, lekko karmelowy smak.
Przepis na pastę z czarnego sezamu jest bardzo prosty - wystarczą nam dwa składniki: ziarenka czarnego sezamu i miód. Przed przygotowaniem pasty sezam należy wysypać na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię i prażyć przez parę minut. Odstawić do przestygnięcia, po czym wsypać ziarenka do pojemnika malaksera i porządnie zemleć (można też użyć do tego moździerza, choć zajmie nam to znacznie więcej czasu). Miksowanie powinno trwać do chwili, aż wytworzy się olej. Gdy tak się stanie, trzeba dodać miód. Całość raz jeszcze zmiksować na jednolitą masę - i gotowe!