Nie tylko do dekoracji
Popularna jarzębina to nie tylko krzew ozdobny czy pożywienie dla ptaków. Jarząb pospolity to roślina zaskakująca bogactwem wartości odżywczych. Jego czerwone owoce wzmacniają organizm i leczenie wielu schorzeń.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło witamin
Owoce jarzębiny w stanie surowym nie nadają się do spożycia ze względu na gorzki smak i trujące właściwości. Przyczyną tego jest zawarty w nich kwas parasorbinowy, który wywołuje nudności, wymioty oraz biegunkę. Zarówno mrożenie, suszenie, jak i gotowanie rozkłada ten związek, dzięki czemu przetwory z jarzębiny pozbawione są goryczy oraz trujących właściwości. Małe, czerwone owoce jarzębu pospolitego to kopalnia witamin i mikroelementów. Jarzębina jest bogata w witaminę C, E oraz beta-karoten. Minerały, które w niej znajdziemy to przede wszystkim magnez, potas oraz miedź.
Suszona jarzębina
Najpopularniejszym sposobem przetwarzania jarzębiny jest suszenie jej – w ten sposób powstaje susz do przygotowania herbaty czystej lub mieszanki herbat. Z jarzębiny można przygotować szereg innych przetworów nie tylko susz na herbatę. W Szwajcarii i niektórych regionach Francji suszone owoce uważane są za znakomitą przekąskę.
Dżemy, konfitury, galaretki...
Popularne są dżemy, konfitury oraz galaretki z dojrzałych owoców. Mają kwaskowaty, lekko cierpki smak. Dzięki temu pasują do chleba, naleśników, ale także jako dodatek do mięs. Owoce jarzębiny można wykorzystać także do przygotowywania soków lub nalewek na zimę. Jarzębina jest owocem o wielu korzystnych właściwościach dla naszego organizmu. Wpływa nie tylko na układ moczowy i pokarmowy, ale także krwionośny i wydalniczy. Przetwory wykonane z udziałem opisywanego surowca są pyszne w smaku i pozwalają nam zachować jej właściwości na dłużej.
Nalewka z owoców jarzębiny
Osoby lubiące mocniejsze trunki mogą z kolei pokusić się o aromatyczną, rozgrzewającą nalewkę jarzębinową, która przyda się szczególnie w okresie przeziębień i grypy. Dobrym pomysłem jest także sporządzenie z jej jagód wina.