Jarzębina w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Nie tylko do dekoracji

Obraz
© 123RF

Popularna jarzębina to nie tylko krzew ozdobny czy pożywienie dla ptaków. Jarząb pospolity to roślina zaskakująca bogactwem wartości odżywczych. Jego czerwone owoce wzmacniają organizm i leczenie wielu schorzeń.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Źródło witamin

Obraz
© 123RF

Owoce jarzębiny w stanie surowym nie nadają się do spożycia ze względu na gorzki smak i trujące właściwości. Przyczyną tego jest zawarty w nich kwas parasorbinowy, który wywołuje nudności, wymioty oraz biegunkę. Zarówno mrożenie, suszenie, jak i gotowanie rozkłada ten związek, dzięki czemu przetwory z jarzębiny pozbawione są goryczy oraz trujących właściwości. Małe, czerwone owoce jarzębu pospolitego to kopalnia witamin i mikroelementów. Jarzębina jest bogata w witaminę C, E oraz beta-karoten. Minerały, które w niej znajdziemy to przede wszystkim magnez, potas oraz miedź.

/ 5Suszona jarzębina

Obraz
© 123RF

Najpopularniejszym sposobem przetwarzania jarzębiny jest suszenie jej – w ten sposób powstaje susz do przygotowania herbaty czystej lub mieszanki herbat. Z jarzębiny można przygotować szereg innych przetworów nie tylko susz na herbatę. W Szwajcarii i niektórych regionach Francji suszone owoce uważane są za znakomitą przekąskę.

/ 5Dżemy, konfitury, galaretki...

Obraz
© 123RF

Popularne są dżemy, konfitury oraz galaretki z dojrzałych owoców. Mają kwaskowaty, lekko cierpki smak. Dzięki temu pasują do chleba, naleśników, ale także jako dodatek do mięs. Owoce jarzębiny można wykorzystać także do przygotowywania soków lub nalewek na zimę. Jarzębina jest owocem o wielu korzystnych właściwościach dla naszego organizmu. Wpływa nie tylko na układ moczowy i pokarmowy, ale także krwionośny i wydalniczy. Przetwory wykonane z udziałem opisywanego surowca są pyszne w smaku i pozwalają nam zachować jej właściwości na dłużej.

/ 5Nalewka z owoców jarzębiny

Obraz
© 123RF

Osoby lubiące mocniejsze trunki mogą z kolei pokusić się o aromatyczną, rozgrzewającą nalewkę jarzębinową, która przyda się szczególnie w okresie przeziębień i grypy. Dobrym pomysłem jest także sporządzenie z jej jagód wina.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja