Soja
Soja pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jest uprawiana od 4 tysięcy lat. Wegetarianie ją uwielbiają. Dostarcza pełnowartościowego białka (35 g/100 g - to więcej niż mięso z kurczaka!), tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B, oraz soli mineralnych – potasu, wapnia, magnezu, żelaza. Soja obniża stężenie cholesterolu we krwi, chroni serce, reguluje poziom cukru, łagodzi objawy menopauzy oraz zwiększa gęstość kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. Z soi produkuje się m.in. mleko oraz tofu, czyli twarożek. Przygotujemy z niej niemal wszystko. Od kotletów, poprzez parówki, wędliny, pasztety, na pastach, kremach, zupach i gulaszach kończąc. Ziarna soi dodaje się także do pieczywa. Tofu natomiast może być wykorzystywane m.in. do kotletów, sałatek, farszów czy zapiekanek.