Nie tylko dla wegetarian
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, kierując się względami ideologicznymi bądź zdrowotnymi. Jednak należy pamiętać, że wykluczając z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, musimy dostarczyć naszemu organizmowi białka z innych źródeł. Czym możemy zastąpić mięso w diecie?
Soczewica
Soczewicę uprawiano już w starożytności. Pierwsze informacje na jej temat pochodzą sprzed 8 tysięcy lat. Współcześnie ta roślina uchodzi za jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka. Jest ona dostępna w kilku kolorach – zielonym, brązowym, czarnym, czerwonym, żółtym i pomarańczowym. W szklance ugotowanej soczewicy znajdziemy 260 kalorii, 45 g węglowodanów i aż 18 g białka, a także błonnik, witaminy i składniki mineralne. Soczewica ma łagodny smak, który doskonale komponuje się z wyrazistymi przyprawami. Możemy z niej przygotować sycące i smaczne gulasze, zupy, pasty, pulpety, burgery, pasztety, a także farsz do pierogów czy krokietów.
Fasola i groch
Na świecie występuje kilkaset gatunków fasoli i grochu, w najróżniejszych kształtach i kolorach. Zawierają one ponad 20 g białka roślinnego, które, jak wykazują badania, obniża zawartość tłuszczów we krwi. Mają również dużo witamin A, E i z grupy B oraz mnóstwo potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i błonnika. Spożywanie roślin strączkowych wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia, a także ochronę wątroby. Z grochu i fasoli przygotujesz pyszne kotlety, pasty, zupy, dania jednogarnkowe, pasztety czy sałatki.
Soja
Soja pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jest uprawiana od 4 tysięcy lat. Wegetarianie ją uwielbiają. Dostarcza pełnowartościowego białka (35 g/100 g - to więcej niż mięso z kurczaka!), tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B, oraz soli mineralnych – potasu, wapnia, magnezu, żelaza. Soja obniża stężenie cholesterolu we krwi, chroni serce, reguluje poziom cukru, łagodzi objawy menopauzy oraz zwiększa gęstość kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. Z soi produkuje się m.in. mleko oraz tofu, czyli twarożek. Przygotujemy z niej niemal wszystko. Od kotletów, poprzez parówki, wędliny, pasztety, na pastach, kremach, zupach i gulaszach kończąc. Ziarna soi dodaje się także do pieczywa. Tofu natomiast może być wykorzystywane m.in. do kotletów, sałatek, farszów czy zapiekanek.
Orzechy, nasiona, pestki
Do codziennej diety warto włączyć orzechy, pestki i nasiona. Zawierają one łatwo przyswajalne i wartościowe białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i minerały. Ich funkcja jest kluczowa dla prawidłowej pracy serca oraz układu nerwowego. Na ich bazie powstaje masło oraz ser, a nawet tłoczy się z nich olej. Poza tym świetnie nadają się do wypieków oraz jako chrupiący dodatek do zup czy sałatek.
Komosa ryżowa
Quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawiano ją już 5 tys. lat temu. Określa się ją mianem „Złota Inków”. Ziarno komosy to źródło pełnowartościowego białka (14 g/100), wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, błonnika i witamin z grupy B. Ponadto komosa jest produktem bezglutenowym oraz posiada niski indeks glikemiczny. Świetnie zastępuje ziemniaki, ryż i kaszę, ponieważ dobrze komponuje się z sosami warzywnymi. Sprawdzi się również jako składnik zapiekanek, zup i sałatek.
Grzyby
Nie bez powodu grzyby nazywane są „leśnym mięsem”. Zawierają bowiem sporo białka. Najwięcej znajdziemy go w młodych okazach pieczarek, prawdziwków, borowików oraz purchawek. Ponadto grzyby dostarczą nam witamin i soli mineralnych. Pełne smaku i aromatu świetnie sprawdzą się w zupach, sosach, farszach, sałatkach, a także jako dodatek do jajecznicy.