Jakie produkty mogą zastąpić mięso w diecie?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 7Nie tylko dla wegetarian

Obraz
© Shutterstock.com

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, kierując się względami ideologicznymi bądź zdrowotnymi. Jednak należy pamiętać, że wykluczając z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, musimy dostarczyć naszemu organizmowi białka z innych źródeł. Czym możemy zastąpić mięso w diecie?

/ 7Soczewica

Obraz
© 123RF.COM

Soczewicę uprawiano już w starożytności. Pierwsze informacje na jej temat pochodzą sprzed 8 tysięcy lat. Współcześnie ta roślina uchodzi za jedno z najlepszych roślinnych źródeł białka. Jest ona dostępna w kilku kolorach – zielonym, brązowym, czarnym, czerwonym, żółtym i pomarańczowym. W szklance ugotowanej soczewicy znajdziemy 260 kalorii, 45 g węglowodanów i aż 18 g białka, a także błonnik, witaminy i składniki mineralne. Soczewica ma łagodny smak, który doskonale komponuje się z wyrazistymi przyprawami. Możemy z niej przygotować sycące i smaczne gulasze, zupy, pasty, pulpety, burgery, pasztety, a także farsz do pierogów czy krokietów.

/ 7Fasola i groch

Obraz
© Shutterstock.com

Na świecie występuje kilkaset gatunków fasoli i grochu, w najróżniejszych kształtach i kolorach. Zawierają one ponad 20 g białka roślinnego, które, jak wykazują badania, obniża zawartość tłuszczów we krwi. Mają również dużo witamin A, E i z grupy B oraz mnóstwo potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i błonnika. Spożywanie roślin strączkowych wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu i ciśnienia, a także ochronę wątroby. Z grochu i fasoli przygotujesz pyszne kotlety, pasty, zupy, dania jednogarnkowe, pasztety czy sałatki.

/ 7Soja

Obraz
© Shutterstock.com

Soja pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jest uprawiana od 4 tysięcy lat. Wegetarianie ją uwielbiają. Dostarcza pełnowartościowego białka (35 g/100 g - to więcej niż mięso z kurczaka!), tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B, oraz soli mineralnych – potasu, wapnia, magnezu, żelaza. Soja obniża stężenie cholesterolu we krwi, chroni serce, reguluje poziom cukru, łagodzi objawy menopauzy oraz zwiększa gęstość kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. Z soi produkuje się m.in. mleko oraz tofu, czyli twarożek. Przygotujemy z niej niemal wszystko. Od kotletów, poprzez parówki, wędliny, pasztety, na pastach, kremach, zupach i gulaszach kończąc. Ziarna soi dodaje się także do pieczywa. Tofu natomiast może być wykorzystywane m.in. do kotletów, sałatek, farszów czy zapiekanek.

/ 7Orzechy, nasiona, pestki

Obraz
© 123RF.COM

Do codziennej diety warto włączyć orzechy, pestki i nasiona. Zawierają one łatwo przyswajalne i wartościowe białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i minerały. Ich funkcja jest kluczowa dla prawidłowej pracy serca oraz układu nerwowego. Na ich bazie powstaje masło oraz ser, a nawet tłoczy się z nich olej. Poza tym świetnie nadają się do wypieków oraz jako chrupiący dodatek do zup czy sałatek.

/ 7Komosa ryżowa

Obraz
© Shutterstock.com

Quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawiano ją już 5 tys. lat temu. Określa się ją mianem „Złota Inków”. Ziarno komosy to źródło pełnowartościowego białka (14 g/100), wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, błonnika i witamin z grupy B. Ponadto komosa jest produktem bezglutenowym oraz posiada niski indeks glikemiczny. Świetnie zastępuje ziemniaki, ryż i kaszę, ponieważ dobrze komponuje się z sosami warzywnymi. Sprawdzi się również jako składnik zapiekanek, zup i sałatek.

/ 7Grzyby

Obraz
© 123RF.COM

Nie bez powodu grzyby nazywane są „leśnym mięsem”. Zawierają bowiem sporo białka. Najwięcej znajdziemy go w młodych okazach pieczarek, prawdziwków, borowików oraz purchawek. Ponadto grzyby dostarczą nam witamin i soli mineralnych. Pełne smaku i aromatu świetnie sprawdzą się w zupach, sosach, farszach, sałatkach, a także jako dodatek do jajecznicy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu