Kaszotto z pęczaku z marchewką i pietruszką
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak (uprzednio przepłukanej), 1 duża cebula, 2 spore ząbki czosnku, 2 marchewki, natka i korzeń pietruszki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, około 3/4 litra bulionu warzywnego, łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka oleju, sól
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Kaszę pęczak wrzucamy na patelnię i smażymy przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie zalewamy szklanką bulionu. Czekamy aż pęczak wchłonie płyn, podlewamy jeszcze bulionem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Uwaga! Kasza nie powinna się rozgotować, musi być al dente. Danie dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.