Jakie kasze warto jeść?

Kasze są prawdziwą skarbnica witamin i minerałów. W Polsce są niestety wciąż niedoceniane. Regularnie, kilka razy w tygodniu sięga po nie tylko 9 proc. z nas.

Obraz

/ 5Źródło witamin i błonnika

Obraz
© 123RF.COM

Kasze to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W Polsce są niestety wciąż niedoceniane. Regularnie, kilka razy w tygodniu sięga po nie tylko 9 proc. z nas. Warto to zmienić, bo kasza to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. To produkt z pełnego ziarna, który jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu, witamin z grupy B. Kasza na talerzu to gwarancja, że w naszym jadłospisie nie zabraknie niezbędnego błonnika. Jest ona niezbędnym elementem menu zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zachować smukłą sylwetkę. Podpowiadamy, które kasze najlepiej jeść, by uchronić się przed chorobami, oczyścić się z toksyn i rozgrzać od środka.

/ 5Kasza gryczana

Obraz
© 123RF.COM

Wytwarzana z nasion gryki kasza ma orzechową barwę i charakterystyczny, intensywny smak. To doskonałe źródło białka i wielu potrzebnych witamin i składników odżywczych, głównie żelaza. Kasza gryczana jest dość gruba, więc stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego. W dodatku jest produktem bezglutenowym. Możemy ją kupić w wersji prażonej (najbardziej popularna) i nieprażonej (trudniej ja znaleźć w sklepie). Polacy dość często jedzą kaszę gryczaną, ale źle ją gotują. Najczęściej wrzucamy ją do wrzątku w foliowej torebce, a to duży błąd. Większość składników odżywczych zostaje bowiem w wodzie, którą wylewamy.

/ 5Kasza jaglana

Obraz
© 123RF.COM

To prawdziwa królowa kasz. Tania, powszechnie dostępna i bardzo zdrowa. Ma najwięcej żelaza, miedzi i witamin spośród wszystkich swoich sióstr. Powstaje z prosa, a wyglądem przypomina małe, żółte kuleczki. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, więc często pojawia się w przepisach dla osób borykających się z nietolerancją glutenu. Ale nie tylko. Jest wyjątkowo wdzięcznym produktem w kuchni. Świetnie nadaje się do zup, potrawek, a nawet deserów. Aby kasza jaglana miała idealny smak, przed ugotowaniem należy ją podprażyć na suchej patelni albo przelać zimną wodą. Wtedy straci goryczkę.

/ 5Kasza jęczmienna

Obraz
© 123RF.COM

Jasnoszare ziarna kaszy jęczmiennej mają bardzo dużo błonnika. Warto je jeść, bo mają zbawienny wpływ na układ trawienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia , kasza jęczmienna występuje pod kilkoma postaciami. Najbardziej popularna jest kasza pęczak, czyli wypolerowane ziarno pozbawione łuski. Kasza mazurska to pęczak pocięty na kawałki. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się do zup lub dań dla dzieci. Z kolei kasza łamana to rozdrobniony pęczak, tyle że niepolerowany. Dzięki temu zachowuje jeszcze więcej składników odżywczych.

/ 5Kaszotto z pęczaku z marchewką i pietruszką

Obraz
© 123RF.COM

1 szklanka kaszy pęczak (uprzednio przepłukanej), 1 duża cebula, 2 spore ząbki czosnku, 2 marchewki, natka i korzeń pietruszki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, około 3/4 litra bulionu warzywnego, łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka oleju, sól

Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Kaszę pęczak wrzucamy na patelnię i smażymy przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie zalewamy szklanką bulionu. Czekamy aż pęczak wchłonie płyn, podlewamy jeszcze bulionem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Uwaga! Kasza nie powinna się rozgotować, musi być al dente. Danie dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane