Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła
Kasza jaglana to bardzo niedoceniany produkt. Jest bardzo zdrowa i wartościowa, jednak sięgamy po nią zdecydowania za rzadko. Warto to zmienić. Sprawdzi się nie tylko w deserach, ale także jako dodatek do wytrawnych dań. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 400 g filetu z piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju (wykorzystany olej ryżowy)
- 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka z czosnkiem
- 300 g brokułów
- 100 g salami
- 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- masło do formy
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 100 g sera żółtego (np. cheddar)
- sól, pieprz do smaku.
Przepis
- Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy olej z przyprawą, dodajemy mięso i jeszcze raz mieszamy. Odkładamy na ok. 10 minut do lodówki.
- Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Salami obieramy ze skóry i kroimy.
- Kawałki kurczaka smażymy na rumiano. Mieszamy salami z kaszą jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
- Głębokie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy kaszę z kawałkami mięsa.
- Wykładamy brokuły i polewamy śmietaną (wcześniej wymieszaną ze startym żółtym serem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl