Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła

Kasza jaglana to bardzo niedoceniany produkt. Jest bardzo zdrowa i wartościowa, jednak sięgamy po nią zdecydowania za rzadko. Warto to zmienić. Sprawdzi się nie tylko w deserach, ale także jako dodatek do wytrawnych dań. Przekonajcie się sami.

Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokułaZapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju (wykorzystany olej ryżowy)
  • 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka z czosnkiem
  • 300 g brokułów
  • 100 g salami
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • masło do formy
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 100 g sera żółtego (np. cheddar)
  • sól, pieprz do smaku.

Przepis

  • Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy olej z przyprawą, dodajemy mięso i jeszcze raz mieszamy. Odkładamy na ok. 10 minut do lodówki.
  • Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Salami obieramy ze skóry i kroimy.
  • Kawałki kurczaka smażymy na rumiano. Mieszamy salami z kaszą jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
  • Głębokie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy kaszę z kawałkami mięsa.
  • Wykładamy brokuły i polewamy śmietaną (wcześniej wymieszaną ze startym żółtym serem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne