Karczochy i cukinia
Karczochy przed przygotowaniem trzeba przyciąć. Najpierw ostrym nożem należy odkroić łodyżkę u podstawy główki - usuniętą część można ugotować i zjeść. W następnej kolejności odcinamy, najlepiej nożycami kuchennymi, ostre końcówki płatków. Na koniec warto posmarować miejsca przecięcia kawałkiem cytryny, by się nie odbarwiały. W środku karczocha znajduje się serce, cenione za wspaniałą konsystencję i pyszny smak. Dostaniemy się do niego, usuwając zewnętrzne płatki, odrywając je i zdrapując z niego puszysty nalot.
Cukinię należy starannie opłukać i odkroić końce. Skórka małych i średnich warzyw nadaje się do jedzenia. Jeśli mamy dużą, wyrośniętą cukinię, lepiej ją obrać i usunąć pestki oraz suche kawałki miąższu.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!