Jakie części warzyw i owoców należy usuwać?
Odkroić czy zostwić?
Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Jak obierać brukselkę? Co siedzi w ciemnej końcówce banana? Te i inne pytania dotyczące obierania i przygotowywania warzyw oraz owoców przed spożyciem stawia sobie wielu Polaków. A odpowiedzi są ważne - będziemy wtedy wiedzieć, kiedy nasze ulubione produkty są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Jak obierać brukselkę? Co siedzi w ciemnej końcówce banana? Te i inne pytania dotyczące obierania i przygotowywania warzyw oraz owoców przed spożyciem stawia sobie wielu Polaków. A odpowiedzi są ważne - będziemy wtedy wiedzieć, kiedy nasze ulubione produkty są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Niektóre warzywa i owoce można spożywać bez obierania, inne wprost przeciwnie. Czasem wystarczy jedynie wyszorować produkt przed przyrządzeniem, a czasem musimy odkroić jego znaczną część. Jak zatem postępować z konkretnymi warzywami i owocami?
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!