Kukurydza i marchew
Kupując kukurydzę, wybierajmy kolby o jasnozielonych łupinach i odsuńmy je, aby sprawdzić wygląd ziarna - powinno być gładkie i lśniące. Przed ugotowaniem łupiny i włosie należy usunąć. Jeśli natomiast kukurydzę chcemy upiec lub wrzucić na ruszt, łupiny lepiej zostawić, ponieważ chronią one ziarno przed przypaleniem. Łupiny trzeba wtedy odgarnąć, nie odrywając ich, usunąć włosie, a następnie łupiny naciągnąć z powrotem na kolbę.
Wiele składników odżywczych marchwi znajduje się w jej korzeniu zaraz pod skórką, dlatego - o ile to możliwe - korzeń lepiej wyszorować niż skrobać. Końcówkę marchwi odcinamy, jeśli jest czarna i zgrubiała. Młodą, niedużą i jędrną marchewkę, po oskrobaniu i umyciu, możemy zjeść w całości.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!