Pierwsze symptomy
- Po czym poznać, że nasza dieta nie zaspokaja potrzeb organizmu? Jakie zmiany w wyglądzie czy zachowaniu powinny nam uświadomić, że nasza dieta jest zbyt uboga w określone składniki i skłonić nas np. do wizyty w gabinecie dietetyka?
- Pomijając poważne schorzenia żywieniowo-zależne, takie jak np. nadciśnienie, zaburzenia lipidowe, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, objawy stosowania niewłaściwej diety są mało specyficzne. Do najczęstszych należą osłabienie, pogorszona koncentracja, bóle głowy, przemęczenie, trudności w zasypianiu pomimo znużenia, gorsza wydolność fizyczna, drażliwość, apatia. Są to pierwsze symptomy świadczące o nieprawidłowo zbilansowanym jadłospisie oraz o zbyt małej ilości wypijanych płynów. Dobrym markerem niedoborów - ale pojawiającym się już później - są włosy, paznokcie, skóra. Jeżeli nasze paznokcie się łamią, włosy wypadają lub rozdwajają się, a skóra jest szorstka, szara lub przesuszona - może to oznaczać, że brakuje nam jednego lub (najczęściej) kilku składników dostarczanych regularnie w odpowiednich ilościach. Przy niewłaściwej diecie często obserwuje się też powtarzającą się zgagę, bóle brzucha, zaparcia.