Warzywa obowiązkowe
- Gdyby więc podzielić produkty spożywcze na grupy, czego w pierwszej kolejności powinniśmy jeść więcej?
- Z moich obserwacji wynika, że w naszym kraju za mało jada się przede wszystkim warzyw. Mała porcja surówki lub gotowanych warzyw do obiadu, oraz 2 plasterki pomidora lub ogórka na kanapkę - to standard. I na tym koniec. Jeżeli zapyta się kogoś na ulicy - co jest zdrowe - od razu pada odpowiedź, że warzywa i owoce. Natomiast o to, czy taki delikwent spożywa dziennie powyżej 400-500 g warzyw i owoców dziennie - tyle ile się zaleca - lepiej nie pytać. Czasami zdarza się, że przyzwyczajenie pacjenta do stopniowego zwiększania ilości warzyw w jadłospisie to droga przez mękę. Najczęściej jednak nie jest tak trudno - wszystko jest kwestią odpowiedniego przepisu i dopasowania do preferencji konkretnej osoby.