Ważne składniki
- Jakich składników odżywczych jest w takiej diecie zbyt mało?
- Po dokładniejszej analizie jadłospisu i przeliczeniu wartości odżywczej, okazuje się, że dieta dostarcza zbyt mało błonnika, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, magnezu i potasu. Jeżeli ktoś nie przepada za nabiałem, dostarcza również za mało wapnia. Takich niedoborowych składników jest niestety wiele - i u każdego, w zależności od jego zwyczajów żywieniowych, codzienna dieta może zawierać inne pułapki. Na szczęście w Polsce ludzie dość chętnie jedzą owoce - co chroni przed niedoborem witaminy C. Tak naprawdę nie ma jednego produktu czy grupy produktów, która pokryje wszystkie nasze żywieniowe potrzeby. Kluczem do sukcesu jest urozmaicenie, regularność i dobre żywieniowe wybory. Na początku nie jest łatwo zmienić swoje menu, ale dietetyk jest od tego, żeby być przewodnikiem na tej trudnej drodze.