Błędy żywieniowe
- Podczas pierwszej wizyty u dietetyka pacjent odpowiada na pytanie, co je. Opisuje swój jadłospis i nawyki żywieniowe. Czy na podstawie tych rozmów z pacjentami można zauważyć, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej?
- Oczywiście już podczas pierwszej rozmowy dietetyk jest w stanie wyłapać najważniejsze błędy żywieniowe i mankamenty samego jadłospisu. Wśród osób zgłaszających się do Dietosfery, większość nie jada śniadań lub czyni to bardzo rzadko. Posiłki są nieregularne i przeważnie dość monotonne. A wszystko z powodu braku czasu. Często pacjenci na początku nie zdają sprawy z tego, że przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi oznaczać całodziennego stania przy garnkach. Polacy piją w dodatku dużo kawy i słodzonych napojów, a niewiele osób deklaruje, że lubi i sięga regularnie po wodę. Jeżeli chodzi o sam jadłospis, osoby zgłaszające się po poradę przeważnie jedzą zdecydowanie za mało warzyw, pełnoziarnistych zbóż oraz ryb. Ich dieta jest też uboga w nabiał.