Olej kokosowy - dla zdrowia i urody
Olej kokosowy znany jest przede wszystkim ze swoich cudownych, pielęgnacyjnych właściwości, ale świetnie radzi sobie też w kuchni. - To mój ulubiony olej, który stosuję od lat – przekonuje dietetyczka. Możesz użyć go zamiast masła i smarować nim pieczywo, a desery, ciasta i torty na jego bazie smakują wyśmienicie. Ze względu na to, że olej kokosowy posiada wysoką temperaturę dymienia, możesz na nim smażyć naleśniki, placuszki, ale świetnie sprawdzi się także jako podstawa dressingów i sosów sałatkowych. - Paradoksalnie olej kokosowy jest świetnym środkiem na odchudzanie – mówi Trenerka Zdrowej Diety i dodaje, że tłuszcz z miąższu kokosa spożywany w odpowiednich ilościach, pozwala pozbyć się otyłości (szczególnie brzusznej), ponieważ jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii i spalania kalorii, a tym samym nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu. Potwierdziły to badania naukowców opublikowane w czasopiśmie medycznym „Lipids”. Badania wykazały także, że mimo iż olej kokosowy zawiera tłuszcze nasycone, nie wpływa on negatywnie na profil lipidowy we krwi.