Ocet balsamiczny
Bez wątpienia najszlachetniejsza odmiana octu winnego. Z jego produkcji słyną przede wszystkim okolice włoskiego miasta Modena, czyli region Emilia-Romagna. Oryginalne "aceto balsamico" powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który powinien dojrzewać w drewnianych beczkach przez minimum 12 lat. Niestety, w naszych sklepach często pojawiają się propozycje tylko udające oryginał, w ich składzie niejednokrotnie znajdziemy karmel, cukier i różne środki konserwujące.
Najlepszy produkt to prawie całkowicie czarna ciecz, o gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku. Zdaniem naukowców wspomaga odchudzanie, obniża poziom "złego" cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, poprawia trawienie i zmniejsza apetyt. Ocet balsamiczny zawiera także cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami.
Jest doskonałym dodatkiem do sosów, marynat, sałatek, ale także do deserów, lodów czy owoców. By osiągnąć najlepszy efekt smakowy, należy dodawać go do potrawy na chwilę przed zaserwowaniem.