Ocet winny
Produkt powstający w wyniku fermentacji wina był ceniony już w starożytności. Stosowano go jako przyprawę, używano do konserwowania żywności, a dodawany do wody stanowił orzeźwiający napój.
W zależności od rodzaju wina wykorzystanego w procesie produkcyjnym, może być biały lub czerwony. Na jego smak i zapach wpływa jakość trunku oraz czas leżakowania - im dłuższy, tym bardziej roztwór jest aromatyczny.
Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów pobudza trawienie, szczególnie metabolizm tłuszczów i węglowodanów, a także zapobiega wzdęciom. Jednak należy go spożywać w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadmiar może uszkadzać błonę śluzową żołądka czy przełyku.
Ocet winny to wartościowy dodatek do sałatek, marynat czy sosów. Poprawia smak czerwonego barszczu oraz potraw mięsnych, zwłaszcza z wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.