Podstawowe informacje o risotto
Risotto to jedno ze sztandarowych dań kuchni śródziemnomorskiej. Za ojczyznę risotto uchodzą północne Włochy, chociaż legenda głosi, że do słonecznej Italii przywiózł je z Chin słynny podróżnik Marco Polo.
Podstawę potrawy stanowi podsmażony ryż, który zalewa się bulionem (rosołem) i gotuje na małym ogniu do czasu, aż stanie się miękki. Istnieje kilka obowiązkowych dodatków do risotto, które wpływają na jego smak - to m.in. wino, masło, parmezan. Przepisów na risotto jest mnóstwo. Możemy przygotować wersję mięsną albo wegetariańską (np. z grzybami). Do risotto pasują różne warzywa, owoce morza, aromatyczne zioła. Najlepsze w risotto jest to, że każdy przepis możemy dowolnie modyfikować, dobierając dodatki według własnych upodobań. Jednak by danie wyszło smaczne, trzeba się trzymać kilku zasad.