Z czym to podawać?
Chutney występuje w wielu wersjach - np. cebulowej, miętowej, kokosowej, kolendrowej, pomidorowej, limonkowej, czosnkowej, ogórkowej, tamaryndowej. Na przykład w indyjskim regionie Assam chutney robi się ze szpinaku, kolendry, pomidorów, chili, rzodkwi, buraków, ogórka, soczewicy. W regionie Odisha jest to kokos, mango, pomarańcza, pomidory, ryba. Bengal Zachodni: limonka, zielone mango, pomidory, papaja, ananas, daktyle, chili.
W Wielkiej Brytanii najpopularniejszy jest Major Grey, którego recepturę prawdopodobnie w XIX wieku opracował oficer armii o takim nazwisku.
Ten gęsty sos doskonale pasuje do potraw mięsnych (zwłaszcza grillowanych) i wegetariańskich. Można go nałożyć na kanapkę z wędliną albo ostrym serem. Sprawdzi się jako dodatek do ryb, ryżu, białego sera czy warzyw - gotowanych na parze albo pieczonych. Podany na krakersach będzie ciekawą propozycją na imprezę. Niektórzy łączą go z sałatkami.