Chutney pomidorowy
Chutney z dużą ilością warzyw i przypraw to przepis na zdrową potrawę. Na przykład gotowane pomidory stanowią jedno z najlepszych źródeł likopenu, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, a który uwalniany jest podczas obróbki cieplnej. Likopen bardzo korzystnie wpływa również na zdrowie, zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału serca. W sklepach można dostać gotowy chutney, zachęcamy jednak, by przygotować go na własną rękę.
Składniki: 800 g podłużnych pomidorów grubo posiekanych, 2 łodygi selera naciowego grubo posiekane, 1 czerwona cebula grubo posiekana, 1/2 szklanki złocistych rodzynków, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru, 2 łyżki konserwowych posiekanych papryczek chili jalapeno, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki soli, 14 małych pomidorków koktajlowych cherry pokrojonych na ćwiartki.
Wykonanie: W dużym rondlu wymieszać podłużne pomidory, seler naciowy, cebulę, rodzynki, brązowy cukier, ocet, imbir, chili, ziele angielskie i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu bez przykrycia 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny być miękkie, a większość płynu musi wyparować. Zdjąć rondel z ognia. Dodać pomidorki koktajlowe. Wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, a najdłużej na 7 dni.
Z przepisu otrzymamy 3 szklanki sosu. Jedna porcja ma 70 kcal, 1 g białka, 17 g węglowodanów, 0 g tłuszczu, 0 g NNKT, 0 g cholesterolu, 2 g błonnika, 79 mg sodu.
EPN/mp/WP Kuchnia