Moc smaków
Przygotowanie chutneya jest bardzo proste. Można go zrobić z dowolnych warzyw, owoców, z dodatkiem czosnku, cebuli. Do sosu mogą trafić: pomidory, seler naciowy, jabłka, mango, brzoskwinie, śliwki. Często dodaje się też rodzynki, ocet, przyprawy, czasem musztardę. Niektórzy dorzucają do niego goździki albo korę cynamonu, a całość dosładzają cukrem. Wśród przypraw dodawanych do tego sosu najczęściej wymienia się sproszkowaną paprykę, kmin rzymski, przyprawę garam masala, kozieradkę, imbir, chili, miętę. Ocet natomiast może być np. winny lub jabłkowy.
W zależności od wykorzystanych składników chutney może być bardzo pikantny albo słodki. Składniki dusi się na wolnym ogniu, a przed podaniem studzi. Po przyrządzeniu sos można zmiksować, by uzyskać gładką konsystencję. Niektórzy poddają go pasteryzowaniu i zamykają w słoikach, by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem przez długi czas.