Krótko o historii gęstego sosu
Chutney, zwany też czatnejem albo czatni, to wywodzący się z kuchni indyjskiej gęsty sos. W języku hindi słowo to oznacza "miażdżyć". Pierwotnie sos robiono de facto poprzez miażdżenie składników kamieniem. Do Europy ten charakterystyczny dodatek do potraw dotarł w XVII wieku. Na naszym kontynencie spopularyzowali go Brytyjczycy.
Warto wiedzieć, że zanim w Polsce zaczęto robić chutney, mieliśmy własne sosy znane pod nazwą gąszcze. Stanisław Czerniecki w siedemnastowiecznej książce kucharskiej "Compendium Ferculorum" pisał, że gąszcz to gęsty sos z gotowanych warzyw i owoców, które po ugotowaniu przecierano przez sito i nieco rozpuszczano polewką, w której składniki sosu były gotowane.
Podobnym przysmakiem jest też bałkański ajwar (ajvar), czyli pasta warzywna o lekko pikantnym smaku, którą przyrządza się z pomidorów, czosnku, bakłażanów, słodkiej papryki, octu, chili, soli, pieprzu.