Domowa granola
Nasionami lnu, które posiadają ciekawy, lekko orzechowy smak (dla jego podkręcenia ziarenka możemy króciutko podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni), wzbogacimy wiele śniadaniowych przysmaków: płatki, musli czy owsiankę. Możemy też przygotować z nich domową granolę - siemię zalewamy na noc wodą z dodatkiem przypraw, np. cynamonu i gałki muszkatołowej, następnego dnia "kleik" rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 120 stopni, po tym czasie dosypujemy bakalie: daktyle, rodzynki, orzechy, figi, suszone morele, żurawinę i wszystko podsuszamy jeszcze 10 minut. Taka mieszanka będzie na pewno pysznym, a przede
wszystkim zdrowym urozmaiceniem śniadaniowego jadłospisu.
POLECAMY: Najzdrowsze pestki. Tanie i pyszne