Jak wykorzystać siemię lniane w kuchni
Ziarenka mocy
Wyjątkowo zdrowe nasionka. W dodatku są pyszne!
To jeden z najstarszych środków leczniczych znanych człowiekowi, już starożytni medycy zalecali swoim pacjentom stosowanie go w rozmaitych dolegliwościach. Jednak nasiona lnu świetnie sprawdzą się również w kuchni. Do czego je wykorzystać?
"Gdybyśmy byli zmuszeni spośród wszelkich bogactw medycyny naturalnej wybrać tylko jedno z nich, najlepszym wyborem byłoby siemię lniane" - twierdzi znana amerykańska lekarka Christina Horner, specjalizująca się w walce z rakiem piersi. Nasiona lnu zwyczajnego mogą być skuteczne zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce tego nowotworu. To zasługa ich niezwykłego składu, siemię jest bowiem najbogatszym źródłem lignanów - związków organicznych charakteryzujących się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz przeciwestrogenowymi. Naukowcy wykazali, że regularne, codzienne spożywanie około 1/4 szklanki siemienia lnianego zmniejsza niebezpieczeństwo zachorowania na raka piersi o blisko 25 proc. Oczywiście nie jest to jedyna zaleta tego produktu.
POLECAMY: Najzdrowsze pestki. Tanie i pyszne