Syrop z kwiatów bzu
Kwiaty (ok. 20-30 baldachów) obrywamy lub obcinamy nad słojem, misą lub garnkiem, w którym będziemy przygotowywać syrop, tak aby pozostawić możliwie mało zielonych gałązek. Następnie zalewamy je zagotowaną wodą (1 l) z cukrem (1 kg) i sokiem z jednej małej cytryny. Ważne by wszystkie kwiaty były zanurzone w zalewie. Naczynie z syropem odstawiamy, raz dziennie delikatnie mieszając zawartość. Po 3-4 dniach przecedzamy. Jeśli chcemy przechowywać syrop dłużej, przed przelaniem do butelek warto go zapasteryzować. Niepasteryzowany przechowujemy w lodówce. Słodki bzowy syrop możemy wykorzystać na wiele sposobów. Rozcieńczony wodą i podany z lodem stworzy cudowną orzeźwiającą oranżadę. Użyty do deserów - lodów, słodkich racuchów czy owoców - doda daniom słodyczy, podkreśli ich smak i nada wspaniały, kwiatowy aromat. Syrop można też dodać do herbaty.