Nalewka z czarnego bzu
Kwiaty doskonale nadają się też do robienia nalewek. Przepis na alkoholowy napój jest bardzo prosty. Potrzebnych będzie ok. 50 kwiatowych baldachów, litr wody, litr spirytusu, 3 i 1/2 szklanki cukru i 4 cytryny.
Pozbawione zielonych gałązek kwiaty i pokrojone w plasterki, sparzone 2 cytryny umieszczamy w naczyniu - najlepiej słoju - warstwami. Następnie zalewamy je syropem - zagotowaną wodą z cukrem. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w jasne miejsce na tydzień lub półtora, co jakiś czas mieszamy. Po 7-10 dniach całość przecedzamy.
Do powstałego bzowego napoju dodajemy sok z 2 cytryn i spirytus. Wiele osób na tym etapie proponuje też dodanie odrobiny korzenia arcydzięgla. Jeśli jednak go nie mamy - spokojnie możemy zrezygnować z tego dodatku. Nalewka powinna postać ok. 3-4 tygodni, w słoju lub szklanych butelkach. Co kilka dni należy nią wstrząsnąć. Po niespełna miesiącu płyn ostrożnie zlewamy, by osad pozostał na dnie, i raz jeszcze przecedzamy przez gęstą gazę. Następnie trunek trzeba wlać do butelek i odstawić na minimum miesiąc w ciemne, chłodne miejsce, by dojrzał.