Jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu

Czarny bez to jeden z najpopularniejszych dziko rosnących krzewów w naszym kraju. Spotkać go można praktycznie na każdym kroku - na skraju lasów, pól, łąk, przy drogach, na nieużytkach czy w miejskich parkach. W tym roku pod koniec maja zielone krzewy uginają się już pod baldachami pełnymi maleńkich, białych kwiatów. Warto wykorzystać je w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Niepozorna roślina

Obraz
© Shutterstock.com

Czarny bez to jeden z najpopularniejszych dziko rosnących krzewów w naszym kraju. Spotkać go można niemal wszędzie - na skraju lasów, pól, łąk, przy drogach, na nieużytkach czy w miejskich parkach. Pod koniec maja zielone krzewy uginają się pod ciężarem baldachów pełnych maleńkich, białych kwiatów. Warto wykorzystać je w kuchni.

Ta niepozorna roślina od wieków stosowana jest w celach leczniczych. Trudno się dziwić, bo kwiaty zawierają cenne flawonoidy (m.in. rutynę, kwercetynę, estragalinę), kwasy organiczne (walerianowy, ferulowy), kwasy polifenolowe (kawowy, chlorogenowy), olejki eteryczne, związki aminowe, garbniki, saponiny, śluzy i około 9 proc. związków mineralnych (wapń, sód, potas, żelazo, glin).

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 7Cenne właściwości

Obraz
© Shutterstock.com

W medycynie ludowej bez czarny ceniony jest ze względu na swoje przeczyszczające, przeciwbólowe, ściągające i napotne właściwości. Wykorzystuje się prawie wszystkie części rośliny (kwiaty, owoce, liście, korę, a nawet nasiona). Z kwiatów sporządza się tzw. wodę bzową oraz poduszeczki rozgrzewające na bóle uszu, podbrzusza czy dolegliwości reumatyczne. W formie syropu lub naparów kwiaty działają napotnie i przeciwgorączkowo. Wzmacniają też odporność organizmu. Ze względu na właściwości przeciwzapalne warto po nie sięgać w przypadku infekcji, są też polecane do płukania gardła. Produkty z kwiatów czarnego bzu działają także moczopędnie oraz uelastyczniają naczynia włosowate.

/ 7Zbieramy kwiaty

Obraz
© Shutterstock.com

Kwiaty bzu czarnego mają słodkawo-kwaśny, lekko korzenny smak, są przy tym jednocześnie trochę mdłe. Jednak nie próbujmy ich na surowo. Roślina zawiera bowiem sambunigrynę - toksyczny glikozyd wywołujący wymioty. Na szczęście w kwiatach jest jej niewiele. Substancja ta rozkłada podczas obróbki, więc spożywanie naparów, soków i nalewek z przetworzonego surowca jest bezpieczne.

Zanim jednak zaczniemy gotować, trzeba się postarać o kwiatowe baldachy. Przede wszystkim należy znaleźć krzewy rosnące z dala od źródeł miejskich zanieczyszczeń. Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień. Wybieramy te, które jeszcze nie przekwitają i delikatnie zrywamy lub obcinamy. Najlepiej wkładać je do wiadra lub sztywnej torby, by uniknąć zgniecenia. Ponieważ szybko więdną i wysychają, najlepiej zebrać je w dniu obróbki. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, warto rozłożyć kwiaty na ręczniku lub papierze, by dać szansę na ucieczkę mieszkającym wewnątrz owadom.

/ 7Bzowe racuszki

Obraz
© Shutterstock.com

Najprostszym sposobem na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu w kuchni jest przygotowanie aromatycznych placków lub naleśników. Przepisów na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo. Generalnie wystarczy mąka, woda, mleko (jeśli ktoś lubi), odrobina soli i cukru i jajka. Ta sama baza może też posłużyć do zrobienia ciasna na racuchy - wystarczy, że dodamy więcej mąki i je lekko zagęścimy. Do smaku można też dodać cukier waniliowy lub małe pudełeczko serka waniliowego.

Kwiaty bzu nie mają wyrazistego smaku, ale nadadzą daniu wiosenny aromat i przyjemną chrupkość, warto więc ich użyć. Pamiętajmy, by kwiatów nie płukać i nie wytrzepywać, bo pozbywamy się w ten sposób aromatycznych pyłków.

Baldachy zanurzamy w cieście trzymając za ogonek - możliwie najkrótszy i smażymy - tak samo jak naleśniki czy racuchy - po około 2 minuty z obu stron. Takie pachnące placuszki najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane ze słodkimi sosami np. dżemem malinowym.

/ 7Syrop z kwiatów bzu

Obraz
© Shutterstock.com

Kwiaty (ok. 20-30 baldachów) obrywamy lub obcinamy nad słojem, misą lub garnkiem, w którym będziemy przygotowywać syrop, tak aby pozostawić możliwie mało zielonych gałązek. Następnie zalewamy je zagotowaną wodą (1 l) z cukrem (1 kg) i sokiem z jednej małej cytryny. Ważne by wszystkie kwiaty były zanurzone w zalewie. Naczynie z syropem odstawiamy, raz dziennie delikatnie mieszając zawartość. Po 3-4 dniach przecedzamy. Jeśli chcemy przechowywać syrop dłużej, przed przelaniem do butelek warto go zapasteryzować. Niepasteryzowany przechowujemy w lodówce. Słodki bzowy syrop możemy wykorzystać na wiele sposobów. Rozcieńczony wodą i podany z lodem stworzy cudowną orzeźwiającą oranżadę. Użyty do deserów - lodów, słodkich racuchów czy owoców - doda daniom słodyczy, podkreśli ich smak i nada wspaniały, kwiatowy aromat. Syrop można też dodać do herbaty.

/ 7Nalewka z czarnego bzu

Obraz
© Shutterstock.com

Kwiaty doskonale nadają się też do robienia nalewek. Przepis na alkoholowy napój jest bardzo prosty. Potrzebnych będzie ok. 50 kwiatowych baldachów, litr wody, litr spirytusu, 3 i 1/2 szklanki cukru i 4 cytryny.

Pozbawione zielonych gałązek kwiaty i pokrojone w plasterki, sparzone 2 cytryny umieszczamy w naczyniu - najlepiej słoju - warstwami. Następnie zalewamy je syropem - zagotowaną wodą z cukrem. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w jasne miejsce na tydzień lub półtora, co jakiś czas mieszamy. Po 7-10 dniach całość przecedzamy.
Do powstałego bzowego napoju dodajemy sok z 2 cytryn i spirytus. Wiele osób na tym etapie proponuje też dodanie odrobiny korzenia arcydzięgla. Jeśli jednak go nie mamy - spokojnie możemy zrezygnować z tego dodatku. Nalewka powinna postać ok. 3-4 tygodni, w słoju lub szklanych butelkach. Co kilka dni należy nią wstrząsnąć. Po niespełna miesiącu płyn ostrożnie zlewamy, by osad pozostał na dnie, i raz jeszcze przecedzamy przez gęstą gazę. Następnie trunek trzeba wlać do butelek i odstawić na minimum miesiąc w ciemne, chłodne miejsce, by dojrzał.

/ 7Napar z czarnego bzu

Obraz
© Shutterstock.com

Kwiaty czarnego bzu można też ususzyć. Przydadzą się podczas jesiennych i zimowych przeziębień. 2- 3 łyżeczki suszu (choć mogą być też świeże kwiaty) zlewamy wrzątkiem i parzymy przez kilka minut. Taki napar najlepiej smakuje z dodatkiem miodu. Bzowa herbatka cudownie rozgrzewa i ma właściwości napotne. Zimą przyjemnie też będzie poczuć aromat lata.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm