Bzowe racuszki
Najprostszym sposobem na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu w kuchni jest przygotowanie aromatycznych placków lub naleśników. Przepisów na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo. Generalnie wystarczy mąka, woda, mleko (jeśli ktoś lubi), odrobina soli i cukru i jajka. Ta sama baza może też posłużyć do zrobienia ciasna na racuchy - wystarczy, że dodamy więcej mąki i je lekko zagęścimy. Do smaku można też dodać cukier waniliowy lub małe pudełeczko serka waniliowego.
Kwiaty bzu nie mają wyrazistego smaku, ale nadadzą daniu wiosenny aromat i przyjemną chrupkość, warto więc ich użyć. Pamiętajmy, by kwiatów nie płukać i nie wytrzepywać, bo pozbywamy się w ten sposób aromatycznych pyłków.
Baldachy zanurzamy w cieście trzymając za ogonek - możliwie najkrótszy i smażymy - tak samo jak naleśniki czy racuchy - po około 2 minuty z obu stron. Takie pachnące placuszki najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane ze słodkimi sosami np. dżemem malinowym.