Tarta na spodzie z czerstwego chleba
Składniki: czerstwy chleb, 4 jajka, 100 ml śmietanki 36 proc., 200 g boczku pokrojonego w kosteczkę, cebula, 200 g pieczarek, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy, posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Czerstwe pieczywo ułóż na dnie wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. W tym czasie podsmaż boczek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Jajka wymieszaj ze śmietanką. Na podpieczony spód z czerstwego pieczywa nałóż boczek z cebulką i pieczarkami, a całość zalej masą jajeczną. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Gotową i przestygniętą tartę posyp natką pietruszki i podaj.