Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Nie marnuj jedzenia
Kurczak z warzywami zapiekany w chlebie
Składniki: Bochenek chleba, podwójna pierś z kurczaka, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, papryka, pomidor, 20 dkg żółtego sera, rozkłócone jajko, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Z bochenka czerstwego chleba odkrój górę i wydrążasz środek (nie pozbywaj się ich — na kolejnej stronie galerii znajdziesz pomysł na wykorzystanie resztek). Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz warzywa. Całość dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez chwilę. Dodaj tarty żółty ser i zamieszaj. Wszystko wsyp do wydrążonego bochenka, zalej rozkłóconym jajkiem. Chleb wraz z zawartością połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min. Przed podaniem postęp całość poszatkowaną natką pietruszki.
Zobacz także wideo: Nie marnuj jedzenia. Resztki, które warto wykorzystać w kuchni