Nie marnuj jedzenia
Różnego rodzaju pieczywo, już niekoniecznie świeże znajdziemy w każdym polskim domu. Czerstwe bułki zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania domowej bułki tartej (wystarczy dobrze je wysuszyć i zetrzeć na tarce), zagęszczamy nimi zupy oraz sosy i wykorzystujemy jako uzupełnienie masy kotletów mielonych. A co z chlebem? Mamy dla was pięć smakowitych pomysłów, co przygotować z czerstwego chleba.
Kurczak z warzywami zapiekany w chlebie
Składniki: Bochenek chleba, podwójna pierś z kurczaka, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, papryka, pomidor, 20 dkg żółtego sera, rozkłócone jajko, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Z bochenka czerstwego chleba odkrój górę i wydrążasz środek (nie pozbywaj się ich — na kolejnej stronie galerii znajdziesz pomysł na wykorzystanie resztek). Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz warzywa. Całość dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez chwilę. Dodaj tarty żółty ser i zamieszaj. Wszystko wsyp do wydrążonego bochenka, zalej rozkłóconym jajkiem. Chleb wraz z zawartością połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min. Przed podaniem postęp całość poszatkowaną natką pietruszki.
Zobacz także wideo: Nie marnuj jedzenia. Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Tarta na spodzie z czerstwego chleba
Składniki: czerstwy chleb, 4 jajka, 100 ml śmietanki 36 proc., 200 g boczku pokrojonego w kosteczkę, cebula, 200 g pieczarek, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy, posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Czerstwe pieczywo ułóż na dnie wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. W tym czasie podsmaż boczek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Jajka wymieszaj ze śmietanką. Na podpieczony spód z czerstwego pieczywa nałóż boczek z cebulką i pieczarkami, a całość zalej masą jajeczną. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Gotową i przestygniętą tartę posyp natką pietruszki i podaj.
Tosty francuskie
Cleb zapiekany w jajku to chyba najprostszy sposób na spozywtkowanie czerstwego pieczywa. Wystarczy, że kromki chleba zanurzamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mleka. Moczymy chwilę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy kawałki będą złociste z obu stron to znak, że są gotowe. Można je podawać zarówno na słodko - z dodatkiem cukru pudru, owoców i cynamonu, jak i na ostro - w towarzystwie ostrej musztardy rosyjskiej, słodkiej papryki, pikantnego salami, plasterków pomidorów, sera i posiekanej zielonej cebulki.
Wytrawny pudding z boczkiem i serem
Składniki: czerstwy chleb, 40 dkg wędzonego boczku, cebula, 20 dkg żółtego sera, 3/4 szklanki śmietanki 36 proc., 3 jajka, garść liści świeżego szpinaku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj boczek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w kostkę kromki czerstwego chleba, tarty ser i śmietankę, liście szpinaku, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, po wierzchu posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.
Włoska sałatka Panzanella
Czerstwy chleb pokrój w kostkę i rozsyp na blasze do pieczenia. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie połącz z kilkoma łyżkami oliwy i taką mieszanką obficie skrop pieczywo. Blachę wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i piecz, aż chlebek się zarumieni. Następnie grzanki dodaj do ulubionych warzyw np. pomidorów, czerwonej cebuli i oliwek. Możesz dodać także ser — sprawdzi się doskonale starty na cienkie kawałeczki parmezan.