Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Nie marnuj jedzenia

Obraz
© iStock.com

Różnego rodzaju pieczywo, już niekoniecznie świeże znajdziemy w każdym polskim domu. Czerstwe bułki zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania domowej bułki tartej (wystarczy dobrze je wysuszyć i zetrzeć na tarce), zagęszczamy nimi zupy oraz sosy i wykorzystujemy jako uzupełnienie masy kotletów mielonych. A co z chlebem? Mamy dla was pięć smakowitych pomysłów, co przygotować z czerstwego chleba.

Kurczak z warzywami zapiekany w chlebie
Składniki: Bochenek chleba, podwójna pierś z kurczaka, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, papryka, pomidor, 20 dkg żółtego sera, rozkłócone jajko, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Z bochenka czerstwego chleba odkrój górę i wydrążasz środek (nie pozbywaj się ich — na kolejnej stronie galerii znajdziesz pomysł na wykorzystanie resztek). Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz warzywa. Całość dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez chwilę. Dodaj tarty żółty ser i zamieszaj. Wszystko wsyp do wydrążonego bochenka, zalej rozkłóconym jajkiem. Chleb wraz z zawartością połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min. Przed podaniem postęp całość poszatkowaną natką pietruszki.
Zobacz także wideo: Nie marnuj jedzenia. Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

/ 5Tarta na spodzie z czerstwego chleba

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: czerstwy chleb, 4 jajka, 100 ml śmietanki 36 proc., 200 g boczku pokrojonego w kosteczkę, cebula, 200 g pieczarek, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy, posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Czerstwe pieczywo ułóż na dnie wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. W tym czasie podsmaż boczek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Jajka wymieszaj ze śmietanką. Na podpieczony spód z czerstwego pieczywa nałóż boczek z cebulką i pieczarkami, a całość zalej masą jajeczną. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Gotową i przestygniętą tartę posyp natką pietruszki i podaj.

/ 5Tosty francuskie

Obraz
© iStock.com

Cleb zapiekany w jajku to chyba najprostszy sposób na spozywtkowanie czerstwego pieczywa. Wystarczy, że kromki chleba zanurzamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mleka. Moczymy chwilę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy kawałki będą złociste z obu stron to znak, że są gotowe. Można je podawać zarówno na słodko - z dodatkiem cukru pudru, owoców i cynamonu, jak i na ostro - w towarzystwie ostrej musztardy rosyjskiej, słodkiej papryki, pikantnego salami, plasterków pomidorów, sera i posiekanej zielonej cebulki.

/ 5Wytrawny pudding z boczkiem i serem

Obraz
© iStock.com

Składniki: czerstwy chleb, 40 dkg wędzonego boczku, cebula, 20 dkg żółtego sera, 3/4 szklanki śmietanki 36 proc., 3 jajka, garść liści świeżego szpinaku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj boczek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w kostkę kromki czerstwego chleba, tarty ser i śmietankę, liście szpinaku, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, po wierzchu posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.

/ 5Włoska sałatka Panzanella

Obraz
© iStock.com

Czerstwy chleb pokrój w kostkę i rozsyp na blasze do pieczenia. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie połącz z kilkoma łyżkami oliwy i taką mieszanką obficie skrop pieczywo. Blachę wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i piecz, aż chlebek się zarumieni. Następnie grzanki dodaj do ulubionych warzyw np. pomidorów, czerwonej cebuli i oliwek. Możesz dodać także ser — sprawdzi się doskonale starty na cienkie kawałeczki parmezan.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna