Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Nie marnuj jedzenia

Obraz
© iStock.com

Różnego rodzaju pieczywo, już niekoniecznie świeże znajdziemy w każdym polskim domu. Czerstwe bułki zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania domowej bułki tartej (wystarczy dobrze je wysuszyć i zetrzeć na tarce), zagęszczamy nimi zupy oraz sosy i wykorzystujemy jako uzupełnienie masy kotletów mielonych. A co z chlebem? Mamy dla was pięć smakowitych pomysłów, co przygotować z czerstwego chleba.

Kurczak z warzywami zapiekany w chlebie
Składniki: Bochenek chleba, podwójna pierś z kurczaka, czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, papryka, pomidor, 20 dkg żółtego sera, rozkłócone jajko, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Z bochenka czerstwego chleba odkrój górę i wydrążasz środek (nie pozbywaj się ich — na kolejnej stronie galerii znajdziesz pomysł na wykorzystanie resztek). Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz warzywa. Całość dopraw solą oraz pieprzem i smaż przez chwilę. Dodaj tarty żółty ser i zamieszaj. Wszystko wsyp do wydrążonego bochenka, zalej rozkłóconym jajkiem. Chleb wraz z zawartością połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min. Przed podaniem postęp całość poszatkowaną natką pietruszki.
Zobacz także wideo: Nie marnuj jedzenia. Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

/ 5Tarta na spodzie z czerstwego chleba

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: czerstwy chleb, 4 jajka, 100 ml śmietanki 36 proc., 200 g boczku pokrojonego w kosteczkę, cebula, 200 g pieczarek, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy, posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
Czerstwe pieczywo ułóż na dnie wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. W tym czasie podsmaż boczek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Jajka wymieszaj ze śmietanką. Na podpieczony spód z czerstwego pieczywa nałóż boczek z cebulką i pieczarkami, a całość zalej masą jajeczną. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Gotową i przestygniętą tartę posyp natką pietruszki i podaj.

/ 5Tosty francuskie

Obraz
© iStock.com

Cleb zapiekany w jajku to chyba najprostszy sposób na spozywtkowanie czerstwego pieczywa. Wystarczy, że kromki chleba zanurzamy w rozkłóconych jajkach z dodatkiem mleka. Moczymy chwilę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy kawałki będą złociste z obu stron to znak, że są gotowe. Można je podawać zarówno na słodko - z dodatkiem cukru pudru, owoców i cynamonu, jak i na ostro - w towarzystwie ostrej musztardy rosyjskiej, słodkiej papryki, pikantnego salami, plasterków pomidorów, sera i posiekanej zielonej cebulki.

/ 5Wytrawny pudding z boczkiem i serem

Obraz
© iStock.com

Składniki: czerstwy chleb, 40 dkg wędzonego boczku, cebula, 20 dkg żółtego sera, 3/4 szklanki śmietanki 36 proc., 3 jajka, garść liści świeżego szpinaku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj boczek i chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w kostkę kromki czerstwego chleba, tarty ser i śmietankę, liście szpinaku, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, po wierzchu posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.

/ 5Włoska sałatka Panzanella

Obraz
© iStock.com

Czerstwy chleb pokrój w kostkę i rozsyp na blasze do pieczenia. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie połącz z kilkoma łyżkami oliwy i taką mieszanką obficie skrop pieczywo. Blachę wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i piecz, aż chlebek się zarumieni. Następnie grzanki dodaj do ulubionych warzyw np. pomidorów, czerwonej cebuli i oliwek. Możesz dodać także ser — sprawdzi się doskonale starty na cienkie kawałeczki parmezan.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce