Barszcz z bobem
Propozycja Marty Dymek, promotorki weganizmu i autorki książki "Jadłonomia po polsku". Jej zdaniem bób jest świetnym źródłem smaku umami, dlatego znakomicie sprawdza się w "wariacji" na temat barszczu.
Na początku pół cebuli kroimy w kostkę, paprykę czerwoną w paseczki, a dwa ząbki czosnku siekamy, po czym wszystko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, z dodatkiem liścia laurowego, ziarnka ziela angielskiego i dwóch ziarenek czarnego pieprzu. Po kilka minutach dosypujemy paprykę wędzoną (łyżeczkę) i ostrą (pół łyżeczki). Smażymy 1-2 minuty, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (1,5 łyżki), pokrojone w kostkę: marchewkę i dwa ziemniaki oraz 3-4 buraki starte na tarce o grubych oczkach. Znów podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy bób (20 dag), bulion warzywny (dwa litry) oraz pół pęczka szczypiorku (w całości). Gotujemy 10-15 minut, doprawiamy solą i sokiem cytrynowym, ewentualnie wzbogacamy kleksem mleczka kokosowego.