WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie Sejmu. Tusk zwrócił się do Czarzastego

Jak wykorzystać bób w kuchni? 7 przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 8Letni przysmak

Obraz
© Getty Images

"Tam plącząc strąki w marchwi zielonej warkoczu, wysmukły bób obraca na nie tysiąc oczu" – tak Adam Mickiewicz pisał w „Panu Tadeuszu” o prawdopodobnie najstarszym wśród warzyw strączkowych. Bób jadano już w epoce brązu i do dziś cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza latem, gdy jest najsmaczniejszy. Jak wykorzystać go w kuchni?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Pasta z bobu

Obraz
© Getty Images

Pyszny dodatek do pieczywa, można nią również smarować np. naleśniki czy placki typu tortilla. Pasta jest nie tylko smaczna, ale również banalnie prosta do przygotowania. Najtrudniejsze zadanie to… ugotowanie bobu, by był lekko twardy i chrupiący. Należy go wrzucić do wody z odrobiną cukru, a gdy się zagotuje dosypać szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem około kwadransa, na średnim ogniu.

Po przestygnięciu bób (powinno być go około 50 dag) blendujemy z wcześniej posiekaną i podsmażoną cebulą, 2-3 ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz dobrej jakości oliwą z oliwek (80 ml). Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie także papryką wędzoną. Gotowe.

/ 8Zupa z bobu

Obraz
© Getty Images

Ciekawy pomysł na obiad w ciepły, letni dzień. Zadanie jest naprawdę proste.

Najpierw przygotowujemy bulion warzywny gotując marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz opaloną nad ogniem cebulę, doprawiając zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany i obrany z łupinek bób. Kilka minut gotujemy, po czym zupę miksujemy, przed zaserwowaniem posypując posiekaną natką pietruszki oraz polewając oliwą. Możemy ją też wzbogacić wiórkami parmezanu, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

/ 8Falafele z bobu

Obraz
© pixabay.com

Specjał wywodzący się z kuchni Bliskiego Wschodu, który – wraz ze wzrostem popularności wegetarianizmu – zyskał ogromne grono miłośników na całym świecie. Falafele najczęściej przyrządza się z ciecierzycy, jednak równie pyszną bazą pożywnych kulek może być bób.

Na początku należy go krótko obgotować lub pozostawić na noc w wodzie. Nie obierając z łupin bób umieszczamy w blenderze, dodajemy pokrojoną cebulę, kilka ząbków czosnku oraz natkę pietruszki. Miksujemy, po czym uzyskaną masę doprawiamy podprażonymi i zmielonymi: kolendrą i kminem, a także gałką muszkatołową oraz solą. Mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, które smażymy na głębokim tłuszczu, po wyjęciu odsączając na ręczniku papierowym.

Falafele świetnie smakują z pitą oraz świeżymi warzywami, interesującym dodatkiem do tych kotlecików jest sos na bazie tahini.

/ 8Placki z bobem

Obraz
© Getty Images

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Oto prosta i smaczna propozycja.

Pół kilograma bobu obgotowujemy w wodzie, pamiętając, by zachował chrupkość. Obieramy z łupinek i blendujemy z 3-4 jajkami, mąką ziemniaczaną i pełnoziarnistą, np. orkiszową (każdej po 2 czubate łyżki) oraz posiekanym koperkiem. Nie miksujemy zbyt długo, by w plackach można było później wyczuć kawałeczki bobu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażymy z obu stron na złoty kolor.

Placki najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem sosu grzybowego.

/ 8Bób z chorizo

Obraz
© Getty Images

Pyszna przekąska, która może też pełnić rolę dania obiadowego. Bób świetnie komponuje się z aromatyczną hiszpańską kiełbasą chorizo wytwarzaną z grubo mielonej wieprzowiny i obficie doprawioną papryką, czosnkiem i pieprzem. Jednak z powodzeniem zastąpimy ją boczkiem albo szynką długodojrzewającą.
Bób gotujemy i pozbawiamy łupinek. W tym czasie na patelni podsmażamy chorizo i posiekaną młodą cebulkę. Na koniec dorzucamy bób oraz kilka listków mięty. Całość smażymy 3-4 minuty. Podajemy na ciepło.

/ 8Barszcz z bobem

Obraz
© pixabay.com

Propozycja Marty Dymek, promotorki weganizmu i autorki książki "Jadłonomia po polsku". Jej zdaniem bób jest świetnym źródłem smaku umami, dlatego znakomicie sprawdza się w "wariacji" na temat barszczu.
Na początku pół cebuli kroimy w kostkę, paprykę czerwoną w paseczki, a dwa ząbki czosnku siekamy, po czym wszystko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, z dodatkiem liścia laurowego, ziarnka ziela angielskiego i dwóch ziarenek czarnego pieprzu. Po kilka minutach dosypujemy paprykę wędzoną (łyżeczkę) i ostrą (pół łyżeczki). Smażymy 1-2 minuty, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (1,5 łyżki), pokrojone w kostkę: marchewkę i dwa ziemniaki oraz 3-4 buraki starte na tarce o grubych oczkach. Znów podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy bób (20 dag), bulion warzywny (dwa litry) oraz pół pęczka szczypiorku (w całości). Gotujemy 10-15 minut, doprawiamy solą i sokiem cytrynowym, ewentualnie wzbogacamy kleksem mleczka kokosowego.

/ 8Sałatka z bobu

Obraz
© Getty Images

Jeśli w bobie jest smak umami, w tej sałatce na pewno go poczujemy.

Krótko gotujemy bób (50 dag), po czym obieramy z łupinek (młody można wykorzystać w całości). Następnie skrapiamy go olejem i podsmażamy przez chwilę z 10-12 pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół. Równocześnie smażymy kilka plasterków boczku i odsączamy je na ręczniku papierowym. 2-3 jajka gotujemy na twardo. Bób z pomidorkami pozostawiamy do ostygnięcia, a później dodajemy pokrojone w kostkę jajka i zieloną paprykę oraz posiekany koperek. Polewamy dressingiem z oliwy, soku cytrynowego i syropu klonowego. Na wierzchu układamy podsmażony boczek.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce