Zbędne dodatki
Jednym z najczęściej dodawanych do jogurtów składników jest żelatyna. Dodatek pozyskiwany z kości i chrząstek zwierzęcych, ma za zadanie zagęścić produkt. Inną substancją tego typu, którą można znaleźć w składzie jogurtu jest mączkę chleba świętojańskiego, czyli guma karobowa.
Na etykiecie jogurtów może pojawić się też karagen (E 407). Ten niezdrowy dodatek może przyczyniać się do owrzodzenia i zapalenia jelit.
Wsad owocowy, podobnie jak gotowane owoce, traci swoją barwę pod wpływem obróbki termicznej. Dlatego w wielu jogurtach znajdziemy dodatek soku z buraka. Dzięki temu produkt ma ładny i apetyczny wygląd.
Czujność w trakcie czytania etykiety powinien wzbudzić również termin przydatności do spożycia. Zbyt długi (powyżej miesiąca) może świadczyć o poddaniu produktu termizacji, czyli działaniu wysokiej temperatury zabijającej szkodliwe drobnoustroje, odpowiedzialne za psucie się jogurtu. Jednak przy okazji mogą ucierpieć także dobroczynne szczepy bakterii.