Jak wybrać smaczny i zdrowy jogurt?

Jogurt to jeden z produktów, który warto włączyć do codziennej diety, ponieważ dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Ze wszystkich rodzajów jogurtów naturalny jest uznawany za najzdrowszy, ponieważ nie zawiera sztucznych zagęszczaczy albo stabilizatorów. Znajdziemy w nim za to sporo białka, dużo wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B9 i B12). Jest też bogatym źródłem jodu. Za smak i wartości odżywcze tego produktu odpowiadają szczepy bakterii, które w sposób doskonały opanowały sztukę fermentacji mleka. Niestety, w sklepach nie brakuje podróbek, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, dlatego tak ważne jest świadome robienie zakupów i czytanie etykiet. Oto kilka wskazówek, jak nie dać się oszukać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Zdrowy produkt, który często jest podrabiany

Obraz
© 123RF.COM

Jogurt to jeden z produktów, który warto włączyć do codziennej diety, ponieważ dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Ze wszystkich rodzajów jogurtów naturalny jest uznawany za najzdrowszy, ponieważ nie zawiera sztucznych zagęszczaczy albo stabilizatorów. Znajdziemy w nim za to sporo białka, dużo wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B (zwłaszcza B2, B9 i B12). Jest też bogatym źródłem jodu. Za smak i wartości odżywcze tego produktu odpowiadają szczepy bakterii, które w sposób doskonały opanowały sztukę fermentacji mleka. Niestety, w sklepach nie brakuje podróbek, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, dlatego tak ważne jest świadome robienie zakupów i czytanie etykiet. Oto kilka wskazówek, jak nie dać się oszukać.

/ 5"Jogurt o smaku"

Obraz
© 123RF.COM

Jogurty chętnie zjadamy w ramach drugiego śniadania lub przekąski. Wydaje nam się, że to opcja na zdrowy posiłek. Najczęściej sięgamy po jogurty owocowe, które w rzeczywistości bardzo często owoce mają tylko w nazwie. Propozycje opisywane jako "o smaku" konkretnego owocu mogą nawet nie zawierać śladowych ilości bananów lub truskawek, które widać na opakowaniu. Znajduje się w nich za to sporo dodatków zapachowych i smakowych, które spożywane w nadmiarze przez dłuższy okres czasu mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne. Ponadto to często produkty kaloryczne - zdarza się, że małe opakowanie ma tyle samo cukru co baton czy kawałek ciasta z kremem.

/ 5Zbędne dodatki

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najczęściej dodawanych do jogurtów składników jest żelatyna. Dodatek pozyskiwany z kości i chrząstek zwierzęcych, ma za zadanie zagęścić produkt. Inną substancją tego typu, którą można znaleźć w składzie jogurtu jest mączkę chleba świętojańskiego, czyli guma karobowa.

Na etykiecie jogurtów może pojawić się też karagen (E 407). Ten niezdrowy dodatek może przyczyniać się do owrzodzenia i zapalenia jelit.

Wsad owocowy, podobnie jak gotowane owoce, traci swoją barwę pod wpływem obróbki termicznej. Dlatego w wielu jogurtach znajdziemy dodatek soku z buraka. Dzięki temu produkt ma ładny i apetyczny wygląd.

Czujność w trakcie czytania etykiety powinien wzbudzić również termin przydatności do spożycia. Zbyt długi (powyżej miesiąca) może świadczyć o poddaniu produktu termizacji, czyli działaniu wysokiej temperatury zabijającej szkodliwe drobnoustroje, odpowiedzialne za psucie się jogurtu. Jednak przy okazji mogą ucierpieć także dobroczynne szczepy bakterii.

/ 5Jaki jogurt naturalny jest najlepszy?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując jogurt naturalny najlepiej kupować produkt odtłuszczony, ale nie light, czyli zawierający "0 procent tłuszczu", gdyż w takim produkcie nie ma już rozpuszczalnych w tłuszczach cennych witamin A, D i K. Warto pamiętać również, że w "lightowych" wyrobach pojawia się często tzw. chemia spożywcza, czyli różnego rodzaju stabilizatory i zagęstniki. Dotyczy to zwłaszcza jogurtów typu greckiego lub bałkańskiego, których gęstość bywa uzyskiwana w sposób mało naturalny.

Przez zakupem należy spojrzeć na etykietę. Kierujmy się prostą zasadą - "im mniej składników, tym lepiej". Idealny produkt powinien zawierać tylko mleko i bakterie, na których spoczywa obowiązek jego fermentacji.

/ 5Domowy jogurt

Obraz
© 123RF.COM

Jogurt w prosty sposób możemy przygotować w domu. Wystarczy tylko wyhodować miliony bakterii. Jednak bez strachu. To bardzo pożyteczne bakterie, których proces rozmnażania, mamy zawsze pod kontrolą.

Jogurt możemy wykonać na kilka sposobów. W każdym przypadku będzie nam potrzebne mleko. Najlepsze jest mleko 3,2 proc. Musi być świeże lub pasteryzowane (nie UHT). Na jeden litr potrzebujemy jedno opakowanie (180-200 g) jogurtu naturalnego ze szczepami bakterii (można też wykorzystać bakterie probiotyczne w saszetkach). Proponujemy najprostszy przepis. Należy podgrzać mleko do 50 st. C. Jeśli do ciepłego mleka będziemy mogli włożyć palec i nie poparzymy się - będzie odpowiednie. Zdejmujemy je z ognia, dodajemy opakowanie jogurtu i mieszamy całość przez ok. 2 minuty, by wszystko dobrze się połączyło. Możemy pozostawić płyn w garnku lub przelać go do słoiczków. To zależy wyłącznie od naszych upodobań. Ważne jest jednak, aby całość szczelnie przykryć i odstawić na kilka godzin (np. na noc) w ciepłe miejsce. Tyle czasu wystarczy, by bakterie mogły się swobodnie rozmnożyć, dzięki czemu mleko się zetnie i powstanie domowy jogurt. Następnego dnia możemy dodać do naszego wyrobu ulubione owoce czy warzywa i zajadać
się do woli. Gotowy jogurt przechowujmy w lodówce najwyżej przez tydzień. W sklepach możemy też kupić urządzenie zwane jogurtownicą, która pomoże w domowej produkcji.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja