Bambus, plastik czy szkło?
Wadą ekologicznych desek jest zwykle dość wysoka cena, dlatego wiele osób wybiera znacznie tańsze przybory plastikowe, wytwarzane najczęściej z polietylenu - tworzywa odpornego na alkohole czy kwasy, a także wysokie temperatury. Takie deski można łatwo umyć, także w zmywarkach. Nie nasiąkają wodą i nie wchłaniają zapachów z produktów spożywczych, a poza tym stanowią efektowną ozdobę kuchni - deski produkowane są w rozmaitych kształtach oraz kolorach. Jednak mają też wady. Niektóre z nich (zwłaszcza tańsze, pochodzące z niepewnych źródeł) mogą zawierać bisfenol A - związek chemiczny wydzielający się pod wpływem wysokich temperatur czy uszkodzeń mechanicznych. Badania naukowe wykazały, że konsekwencją jego wchłaniania przez organizm bywa otyłość, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększone ryzyko pewnych nowotworów.