Czego nie mrozimy?
Nie wszystko nadaje się do mrożenia. Zdarza się, że taka forma przechowywania uszkadza niektóre produkty spożywcze, ponieważ formowanie kryształów lodu może naruszyć ich struktury komórkowe. Żywność może stracić swą jędrność i kruchość. Do produktów, które nie powinny być zamrażane należą warzywa kapustne i miękkie owoce. Na szczególną uwagę zasługuje banan, który po procesie mrożenia nie nadaje się do spożycia na surowo - lepiej wykorzystać go do wypieku chlebka lub usmażenia pankejków. Z kolei produkty mające wysoką zawartość tłuszczu, mogą ulegać rozwarstwieniu - tak jest w przypadku np. sera żółtego, który przed mrożeniem lepiej zetrzeć, a następnie po rozmrożeniu dodać na pizzę lub zapiekanki. Co ważne, nie powinno mrozić się również farszu do pierogów ruskich, sałatek z majonezem, kawioru, napojów gazowanych i świeżo wyciskanych domowych soków owocowych.