Jak prawidłowo zamrażać jedzenie?
Mrożonki w naszym domu
Zamrażanie jedzenia, ma swoje początki już w czasach prehistorycznych. Kiedyś żywność chłodzono przy pomocy śniegu i lodu. Najczęściej przechowywano w ten sposób upolowaną zwierzynę. Dziś nie jesteśmy zdani na naturę. Dzięki nowoczesnym sprzętom możemy zamrażać żywność nawet w trakcie upalnego lata, co daje nam znacznie większe możliwości wykorzystania tej metody przechowywania. Trzeba jednak pamiętać, że i ona ma swoje ograniczenia. Bardzo istotne jest też przestrzeganie zasad odpowiedniego mrożenia, inaczej mimo niskiej temperatury - żywność może się zepsuć. Co powinniśmy wiedzieć na temat techniki mrożenia i czasu przechowywania żywności? Kilka praktycznych informacji specjalnie dla naszych Czytelników przygotowała Ilona Cichecka, dietetyk z kliniki Invicta w Warszawie.
Mrożenie uważane jest za jedną z najłatwiejszych metod utrwalenia żywności. Już w czasach prehistorycznych chłodzono upolowaną zwierzynę przy pomocy śniegu i lodu. Dziś na szczęście nie jesteśmy zdani na naturę. Dzięki nowoczesnym sprzętom możemy zamrażać jedzenie nawet w trakcie upalnego lata. Trzeba jednak pamiętać, że i ten sposób przechowywania ma swoje ograniczenia. Bardzo istotne jest też przestrzeganie kilku zasad, inaczej mimo niskiej temperatury zamrożone produkty mogą się popsuć. Co powinniśmy wiedzieć na temat techniki mrożenia i czasu przechowywania żywności? Kilka praktycznych informacji przygotowała Ilona Cichecka, dietetyk z kliniki Invicta w Warszawie.