Czy mrożonki są zdrowe?
Zamrażanie w niewielki sposób zmienia wartość odżywczą produktów mrożonych. Niektóre owoce i warzywa przed zamrożeniem należy blanszować, aby unieczynnić enzymy i drożdże, które mogłyby powodować zepsucie produktu w zamrażarce. Ten proces powoduje straty zawartości witaminy C (15 do 20 proc). Warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą. Jednak ich zbiór, sortowanie, transport i dostarczenie do sklepu świeżych zajmuje zwykle kilka dni, a w tym czasie dochodzi również do strat witaminy C, ocenianych na 15 proc. dziennie. W mięsie, drobiu i rybach straty są minimalne, ponieważ mrożenie nie prowadzi do ubytku białka, witaminy A i D oraz składników mineralnych. Podczas rozmrażania może dojść do utraty płynu zawierającego witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz sole mineralne.