Wzbogacaj dodatkami
Kawa doskonale smakuje z różnymi dodatkami, które można dobierać w zależności od preferencji. Mleczko i cukier to dziś standard. Ale z tym ciemnym naparem komponuje się również czekolada, wiórki kokosowe, przyprawy takie jak wanilia, kardamon, cynamon, a nawet chili, orzechy, migdały. Przykładowy przepis na domowe cappuccino: filiżanki, w których podamy kawę, trzymamy we wrzącej wodzie. Dwie filiżanki pełnego mleka podgrzewamy do momentu wrzenia, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy dwie kostki pokruszonej gorzkiej czekolady, łyżeczkę cukru i dwie płaskie łyżeczki dobrego gatunku kawy rozpuszczalnej. Składniki dobrze mieszamy, aż całość lekko się spieni - na wierzchu powinna utworzyć się lekka pianka. Gorący płyn wlewamy do ogrzanych filiżanek, przybieramy bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą.