Jak poprawić smak kawy?

Polak wypija średnio 500 filiżanek kawy w ciągu roku. Przestaliśmy być już krajem herbacianym, ponieważ kawa cieszy się u nas równie dużą popularnością. Ten ciemny napój nie tylko stawia nas na nogi, ale ma również sporo innych zalet

Obraz

/ 7Kawa na zdrowie

Obraz
© archiwum

Polak wypija średnio 500 filiżanek kawy w ciągu roku. Przestaliśmy być już krajem herbacianym, ponieważ kawa cieszy się u nas równie dużą popularnością. Ten ciemny napój nie tylko stawia nas na nogi, ale ma również sporo innych zalet - chroni przed chorobą Parkinsona, cukrzycą, rakiem jelita grubego, zapobiega astmie, odpręża, poprawia wydolność fizyczną. Dlatego warto znać kilka sposobów, dzięki którym kawa będzie jeszcze smaczniejsza.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 7Przechowuj odpowiednio

Obraz
© archiwum

Kawę trzeba zabezpieczyć. Szkodzi jej przede wszystkim dostęp powietrza, wilgoć, światło, wysoka temperatura oraz obecność innych aromatów, ponieważ szybko chłonie zapachy. Dlatego najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku albo puszce, z dala od wilgoci i światła - nie ma znaczenia, czy to kawa mielona, czy ziarnista. Ale uwaga: jeśli została świeżo zmielona, należy przechowywać ją w próżniowym pojemniku. Przy okazji warto pamiętać, że rozdrobniona bardzo szybko traci swoje właściwości, dlatego nie należy jej mielić na zapas, tylko zaraz przed podaniem. Kawy nie powinno się trzymać w lodówce, ponieważ niskie temperatury zneutralizują obecne w niej olejki eteryczne. Wystarczy temperatura pokojowa. Nie warto także przesypywać kawy z oryginalnych opakowań do pojemników; należy szczelnie je zamknąć i np. dodatkowo spiąć klamrą.

/ 7Dodawaj dobrą wodę

Obraz
© archiwum

Warto o tym pamiętać - nieświeża woda zepsuje smak każdej kawy. Dlatego do jej parzenia zawsze należy wybierać wodę dobrej jakości, najlepiej świeżo pozyskaną. Może być to np. niegazowana i niskozmineralizowana woda (z butelki) czy przefiltrowana - np. poprzez filtr umieszczony na kranie czy specjalny dzbanek filtrujący. Sprawdzi się zwłaszcza filtr zmiękczający wodę, ponieważ woda twarda "zabije" aromat tego ciemnego napoju. Osoby, które parzą kawę w ekspresie, powinny wymieniać wodę każdego dnia. Poza tym powinna mieć neutralny smak.

/ 7Parz w prawidłowy sposób

Obraz
© archiwum

Kawę można zaparzyć na kilka sposobów. Należy jednak pamiętać, że czasu parzenia trzeba ściśle przestrzegać. Zbyt długie parzenie powoduje ulatnianie się znacznej ilości związków aromatycznych. W kawie mogą również zacząć dominować niepożądane składniki powodujące goryczkowy smak naparu. Najstarsza metoda parzenia to tzw. sposób turecki. Polega on na wymieszaniu zmielonej kawy z częścią cukru, wsypaniu do tygielka, zalaniu wrzącą wodą i podgrzewaniu na płycie lub palniku, aż kawa podniesie się trzykrotnie. Kawę można również zaparzyć m.in. sposobem próżniowym, cyrkulacyjnym, filtracyjnym czy ciśnieniowym.

/ 7Wzbogacaj dodatkami

Obraz
© archiwum

Kawa doskonale smakuje z różnymi dodatkami, które można dobierać w zależności od preferencji. Mleczko i cukier to dziś standard. Ale z tym ciemnym naparem komponuje się również czekolada, wiórki kokosowe, przyprawy takie jak wanilia, kardamon, cynamon, a nawet chili, orzechy, migdały. Przykładowy przepis na domowe cappuccino: filiżanki, w których podamy kawę, trzymamy we wrzącej wodzie. Dwie filiżanki pełnego mleka podgrzewamy do momentu wrzenia, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy dwie kostki pokruszonej gorzkiej czekolady, łyżeczkę cukru i dwie płaskie łyżeczki dobrego gatunku kawy rozpuszczalnej. Składniki dobrze mieszamy, aż całość lekko się spieni - na wierzchu powinna utworzyć się lekka pianka. Gorący płyn wlewamy do ogrzanych filiżanek, przybieramy bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą.

/ 7Łącz z alkoholem

Obraz
© archiwum

Alkohol wspaniale wzmacnia aromat kawy i czyni napój jeszcze bardziej rozgrzewającym. Kawę z "prądem" podaje się w wielu krajach, m.in. Irlandii czy Holandii. Oto prosty przepis z dodatkiem brandy: do ogrzanego tygielka wsypujemy cztery łyżki świeżo palonej i bardzo drobno zmielonej kawy. Dodajemy dwie kostki cukru, zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy w cieple przez dziesięć minut - pamiętajmy, że kawa powinna się zaparzać, ale nie gotować. Następnie cedzimy przez bardzo gęste sito, dodatkowo wyłożone gazą. Do wysokich szklanek wkładamy kostki kawowego lodu, kropimy dwoma łyżeczkami brandy i zalewamy gorącą wodą. Podajemy ze słomką. Świetnie smakuje również kawa w stylu holenderskim, z dodatkiem ajerkoniaku, czy po irlandzku, do przygotowania której wykorzystuje się whisky.

/ 7Pij na zimno

Obraz
© archiwum

Mrożona kawa jest równie smaczna co gorąca. Sprawdza się przede wszystkim w upalne dni, ponieważ doskonale orzeźwia. Na przykład wywodząca się z Grecji kawa frappe zdobyła miłośników na całym świecie i smakuje nawet tym osobom, które za kawą nie przepadają. Najlepiej podawać ją z pianką, keksem bitej śmietany albo lodami, oprószoną czekoladą, choć pasują do niej również inne dodatki. Aby przygotować prostą i smaczną mrożoną kawę, do wrzącej, ale nie gotującej się wody (dwie szklanki) należy wsypać dwie łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku i dwie kopiaste łyżki cukru. Wymieszać, odstawić do wychłodzenia. Zimną kawę zmiksować ze szklanką mleka tuż przed podaniem. Gdy płyn się spieni, rozlać do wysokich szklanek, na wierzch położyć po gałce śmietankowych lub waniliowych lodów i posypać zmieloną na puder kawą ziarnistą. Podawać ze słomką.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Przepisy pochodzą z książki "Kuchnia polska", Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2004, 2012

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości