Jak poprawić smak kawy?
Polak wypija średnio 500 filiżanek kawy w ciągu roku. Przestaliśmy być już krajem herbacianym, ponieważ kawa cieszy się u nas równie dużą popularnością. Ten ciemny napój nie tylko stawia nas na nogi, ale ma również sporo innych zalet
Kawa na zdrowie
Polak wypija średnio 500 filiżanek kawy w ciągu roku. Przestaliśmy być już krajem herbacianym, ponieważ kawa cieszy się u nas równie dużą popularnością. Ten ciemny napój nie tylko stawia nas na nogi, ale ma również sporo innych zalet - chroni przed chorobą Parkinsona, cukrzycą, rakiem jelita grubego, zapobiega astmie, odpręża, poprawia wydolność fizyczną. Dlatego warto znać kilka sposobów, dzięki którym kawa będzie jeszcze smaczniejsza.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Przechowuj odpowiednio
Kawę trzeba zabezpieczyć. Szkodzi jej przede wszystkim dostęp powietrza, wilgoć, światło, wysoka temperatura oraz obecność innych aromatów, ponieważ szybko chłonie zapachy. Dlatego najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku albo puszce, z dala od wilgoci i światła - nie ma znaczenia, czy to kawa mielona, czy ziarnista. Ale uwaga: jeśli została świeżo zmielona, należy przechowywać ją w próżniowym pojemniku. Przy okazji warto pamiętać, że rozdrobniona bardzo szybko traci swoje właściwości, dlatego nie należy jej mielić na zapas, tylko zaraz przed podaniem. Kawy nie powinno się trzymać w lodówce, ponieważ niskie temperatury zneutralizują obecne w niej olejki eteryczne. Wystarczy temperatura pokojowa. Nie warto także przesypywać kawy z oryginalnych opakowań do pojemników; należy szczelnie je zamknąć i np. dodatkowo spiąć klamrą.
Dodawaj dobrą wodę
Warto o tym pamiętać - nieświeża woda zepsuje smak każdej kawy. Dlatego do jej parzenia zawsze należy wybierać wodę dobrej jakości, najlepiej świeżo pozyskaną. Może być to np. niegazowana i niskozmineralizowana woda (z butelki) czy przefiltrowana - np. poprzez filtr umieszczony na kranie czy specjalny dzbanek filtrujący. Sprawdzi się zwłaszcza filtr zmiękczający wodę, ponieważ woda twarda "zabije" aromat tego ciemnego napoju. Osoby, które parzą kawę w ekspresie, powinny wymieniać wodę każdego dnia. Poza tym powinna mieć neutralny smak.
Parz w prawidłowy sposób
Kawę można zaparzyć na kilka sposobów. Należy jednak pamiętać, że czasu parzenia trzeba ściśle przestrzegać. Zbyt długie parzenie powoduje ulatnianie się znacznej ilości związków aromatycznych. W kawie mogą również zacząć dominować niepożądane składniki powodujące goryczkowy smak naparu. Najstarsza metoda parzenia to tzw. sposób turecki. Polega on na wymieszaniu zmielonej kawy z częścią cukru, wsypaniu do tygielka, zalaniu wrzącą wodą i podgrzewaniu na płycie lub palniku, aż kawa podniesie się trzykrotnie. Kawę można również zaparzyć m.in. sposobem próżniowym, cyrkulacyjnym, filtracyjnym czy ciśnieniowym.
Wzbogacaj dodatkami
Kawa doskonale smakuje z różnymi dodatkami, które można dobierać w zależności od preferencji. Mleczko i cukier to dziś standard. Ale z tym ciemnym naparem komponuje się również czekolada, wiórki kokosowe, przyprawy takie jak wanilia, kardamon, cynamon, a nawet chili, orzechy, migdały. Przykładowy przepis na domowe cappuccino: filiżanki, w których podamy kawę, trzymamy we wrzącej wodzie. Dwie filiżanki pełnego mleka podgrzewamy do momentu wrzenia, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy dwie kostki pokruszonej gorzkiej czekolady, łyżeczkę cukru i dwie płaskie łyżeczki dobrego gatunku kawy rozpuszczalnej. Składniki dobrze mieszamy, aż całość lekko się spieni - na wierzchu powinna utworzyć się lekka pianka. Gorący płyn wlewamy do ogrzanych filiżanek, przybieramy bitą śmietaną i posypujemy startą czekoladą.
Łącz z alkoholem
Alkohol wspaniale wzmacnia aromat kawy i czyni napój jeszcze bardziej rozgrzewającym. Kawę z "prądem" podaje się w wielu krajach, m.in. Irlandii czy Holandii. Oto prosty przepis z dodatkiem brandy: do ogrzanego tygielka wsypujemy cztery łyżki świeżo palonej i bardzo drobno zmielonej kawy. Dodajemy dwie kostki cukru, zalewamy szklanką wrzątku i trzymamy w cieple przez dziesięć minut - pamiętajmy, że kawa powinna się zaparzać, ale nie gotować. Następnie cedzimy przez bardzo gęste sito, dodatkowo wyłożone gazą. Do wysokich szklanek wkładamy kostki kawowego lodu, kropimy dwoma łyżeczkami brandy i zalewamy gorącą wodą. Podajemy ze słomką. Świetnie smakuje również kawa w stylu holenderskim, z dodatkiem ajerkoniaku, czy po irlandzku, do przygotowania której wykorzystuje się whisky.
Pij na zimno
Mrożona kawa jest równie smaczna co gorąca. Sprawdza się przede wszystkim w upalne dni, ponieważ doskonale orzeźwia. Na przykład wywodząca się z Grecji kawa frappe zdobyła miłośników na całym świecie i smakuje nawet tym osobom, które za kawą nie przepadają. Najlepiej podawać ją z pianką, keksem bitej śmietany albo lodami, oprószoną czekoladą, choć pasują do niej również inne dodatki. Aby przygotować prostą i smaczną mrożoną kawę, do wrzącej, ale nie gotującej się wody (dwie szklanki) należy wsypać dwie łyżki kawy rozpuszczalnej dobrego gatunku i dwie kopiaste łyżki cukru. Wymieszać, odstawić do wychłodzenia. Zimną kawę zmiksować ze szklanką mleka tuż przed podaniem. Gdy płyn się spieni, rozlać do wysokich szklanek, na wierzch położyć po gałce śmietankowych lub waniliowych lodów i posypać zmieloną na puder kawą ziarnistą. Podawać ze słomką.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Przepisy pochodzą z książki "Kuchnia polska", Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2004, 2012