Żuj, żuj i... żuj
Przed posiłkiem, jeżeli nie możemy się go doczekać, zdaniem Moniki Wilczyńskiej dobrze jest przekąsić surówkę lub owoc, najlepiej ze skórką - dzięki temu spożyjemy więcej błonnika, który wzmaga uczucie pełności w żołądku. - Jeżeli jesteśmy bardzo głodni, starajmy się mimo wszystko jeść powoli, delektując się każdym kęsem - podpowiada nasza rozmówczyni.
"Jedząc surowe warzywa i owoce, poprawiamy sprawność żucia. Sporo czasu trzeba, aby dokładnie przeżuć twarde jedzenie, zawierające suplementy żywieniowe, tak żeby stały się dostępne dla komórek i tkanek organizmu" - zapewniają Sergey Karpov i Wiera Chmielewska. Ale żuć dokładnie warto jeszcze z innych powodów. Badacze dowiedli, że enzymy zawarte w ślinie są znacznie skuteczniejsze niż te w żołądku. Tym samym powoli żując każdy kęs, pomagasz swojemu organizmowi strawić pożywienie. W efekcie twój metabolizm przyspiesza i szybciej czujesz się najedzony.
Najzdrowsze połączenia w sałatkach