Zalety jedzenia mrożonek
W sezonie jesienno-zimowym dobrą alternatywą dla warzyw oferowanych na bazarach i targowiskach są mrożonki. Obecne technologie konserwacji żywności w bardzo niskiej temperaturze są bardzo bezpieczne dla konsumentów, warto też wiedzieć, że produkty do mrożenia zbierane są w szczycie sezonu, gdy zawierają najwięcej witamin i cennych składników mineralnych. Wprawdzie część z nich zostaje utracona podczas obróbki - mrożone warzywa są na przykład o 20 proc. uboższe w witaminę C, ale i tak jest to całkiem dobry wynik, bo produkty oferowane o tej porze roku na targowiskach bywają niemal całkowicie pozbawione wartości. Niskie temperatury stosowane w procesie produkcji nie tylko utrwalają dobroczynne składniki, ale także błyskawicznie hamują rozwój pleśni i bakterii. Produkty są przebadane pod względem mikrobiologicznym, dlatego w okresie jesienno-zimowym poleca się je do spożycia zwłaszcza dzieciom. Tym bardziej, że zachowują smak i aromat.