Marchewki i ziemniaki - czy jeść je zimą?
Jeśli przymrożona została marchewka poznamy to po pęknięciach wzdłuż korzenia. Unikajmy wówczas jej zakupu, ponieważ z dużym prawdopodobieństwem wewnątrz zaszły niepożądane reakcje i marchewka nie nadaje się do gotowania, a tym bardziej spożywania na surowo, np. pod postacią surówki.
W sezonie jesienno-zimowym warto też uważać na ziemniaki. Pod wpływem różnic temperatur zawarta w nich skrobia rozpada się na cukry proste, co powoduje utratę walorów smakowych, a kartofel staje się słodki. Bardzo ważny jest sposób przechowywania tych bulw przez sprzedawców. Zbyt wysoka temperatura w magazynie czy piwnicy i dostęp światła prowadzą do rozwoju pod skórką solaniny (zwiastują ją zielone plamki). Spożywanie tego niebezpiecznego związku w nadmiernych ilościach bywa przyczyną niestrawności, bólów brzucha i stanów zapalnych nerek. Objawy zatrucia solaniną przypominają dolegliwości grypowe: skarżymy się na wysoką gorączkę, nadpotliwość, bóle i zawroty głowy.