Jak kupować warzywa jesienią i zimą?
Dieta na zimę - warzywa i owoce
Niektórym produktom przymrozki służą. Warto też kupować gotowe mrożonki.
Przełom roku to nie najlepszy czas dla miłośników warzyw. Wiele z nich jest wtedy niedostępnych, a te kupowane na targu często nie mają smaku, koloru, jędrności czy wartości odżywczych. Niektóre mogą być wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie oznacza to jednak, że o tej porze roku musimy rezygnować z darów natury...
W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest szczególnie narażony na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych oraz ataki rozmaitych wirusów i bakterii, dlatego zrównoważona dieta, bogata w warzywa, odgrywa kluczową rolę we wzmacnianiu odporności. Problem w tym, że o tej porze roku świeże produkty często tracą smak i aromat. Na szczęście nie wszystkie, ponieważ niektóre warzywa wręcz lubią lekkie przymrozki. Z pomocą przychodzą też mrożonki. Jeśli wiemy, jak się z nimi obchodzić, mogą być podstawą zimowej diety. Oto kilka podpowiedzi.